«Παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, για το θέμα της Υγείας.

Αν και ο μνημονιακός στόχος ήταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία να κυμαίνονται στο 6% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε τις δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ – την ώρα που υπήρξε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τη δόξα των “μεταρρυθμίσεων” οι δανειστές και ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί Υγείας στην Ελλάδα – στις αρχές του 2015 και μέσα στον ίδιο χρόνο κατάφερε να τις αυξήσει στο 5,1% του ΑΕΠ, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: Κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την κυβέρνηση Σαμαρά, σε 1.388.000 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε στο 1.556.000 ευρώ. Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση το 2015 και το 2016 αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936.000.000, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν, όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 38.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πως έγινε αυτό; Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε τετραγωνίσαμε κανέναν κύκλο. Υπάρχει εξήγηση. Αυτό έγινε ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί, που, όπως γνωρίζετε, για πολλές δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις κι έτσι καταφέραμε και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Και ιδίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταφέραμε στην περίοδο της κρίσης, της μνημονιακής πειθαρχίας, καταφέραμε να εντάξουμε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από αυτούς περίπου το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι δεν είχε γίνει καμιά πρόσληψη την πενταετία 2010-2014, ενώ από όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση έγιναν 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί, ήδη, άλλες 1.974 θέσεις εκ των οποίων οι 1.759 θα είναι μόνιμες, και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 3.200 θέσεις εκ των οι 2.350 μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις τοπικές μονάδες Υγείας.

Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε στους συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας, φωτογραφίζοντας την ΠΟΕΔΗΝ,«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών» χαρακτηρίζοντάς τους “καρεκλοκένταυρους” οι οποίοι κάθονται στο γραφείο τους και φτιάχνουν βιντεάκια. «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε επίσης τους συνδικαλιστές ότι επι πέντε χρόνια που βυθιζόταν η υγεία δεν μιλούσε κανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η επόμενη μεγάλη παρέμβαση θα είναι στον τομέα του φαρμάκου με πρόσβαση για όλους τους πολίτες σε ποιοτικά φάρμακα και με εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Χαρακτήρισε πιο σημαντική πρωτοβουλία την πρόσβαση όλων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και σταθερό προσωπικό και θα βρίσκουν οι πολίτες γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους. Θα υπάρχουν τέτοιες μονάδες ανα 10.000 κατοίκους. Θα οργανώνει όχι μόνο την θεραπεία αλλά και την πρόληψη και θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες σε αστικές περιοχές και έως το τέλος του έτους θα έχουν ανοίξει άλλες 237.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ακόμα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας: «Τίποτε κρυφό από τον ήλιο» υπογράμμισε σχετικά, για να προσθέσει: «Οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους».

«Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές”…” δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» ανέφερε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Λεβέντης: Ο κόσμος είναι ανάστατος στο θέμα της υγείας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κάνει κάποια πράγματα, αλλά έχει τις αγκυλώσεις ενός αριστερού κόμματος» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για την Υγεία, στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.

Ο κ. Λεβέντης ανεβαίνοντας στο βήμα είπε ότι κάνει δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα επίκαιρη ερώτηση γιατί ο κόσμος είναι ανάστατος στο θέμα της υγείας. Ερχονται στο γραφείο μου και μου ζητούν να βάλουν μέσον για να βρουν εντατική. Είναι γιατί δεν υπάρχουν κλίνες, ή γιατί τις κρατούν κάποιοι κενές για να εξυπηρετούν φίλους τους;

Σημείωσε ότι οι γιατροί φοβούνται να συνταγογραφήσουν φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα» το θέμα των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και γηροκομείων που κινδυνεύουν να κλείσουν, επειδή δεν γίνεται συμψηφισμός των χρεών τους με τις οφειλές του Δημοσίου.

Επικριτικός εμφανίστηκε και στο θέμα της ρύθμισης για τους λογοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές, τονίζοντας ότι τα παιδιά κινδυνεύουν με ειδικές ανάγκες από τη μείωσή τους.

«Σωστές αλλαγές δεν γίνονται σε μια μέρα. Χρειάζονται διαβούλευση και όχι να αποφασίζει μόνος του ο υπουργός» ανέφερε. Κριτική άσκησε ο κ. Λεβέντης και για τις τροπολογίες που -όπως είπε- η κατάθεσή τους σε άσχετα νομοσχέδια έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης