"Εκλογές εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση"

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, 15:05
"Εκλογές εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση"
Σε πρόωρες εκλογές θα καταφύγει η κυβέρνηση εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι (23/11/2016) στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, αλλά θα καταστραφεί η οικονομία και θα έρθει 4ο μνημόνιο, όπως επιθυμεί η ΝΔ» ρίχνοντας την ευθύνη του αδιεξόδου για ακόμη μια φορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ξεκινώντας η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου. 

Κατά την ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην -ιστορικής σημασίας- επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έδωσε στοιχεία για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Μίλησε για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί για ακόμη μια φορά στη ΝΔ κατηγορώντας την μεταξύ άλλων πως «με την ανοχή ή την ενθάρρυνσή της επιδιώκει να μετατρέψει το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης από διεθνές σε ελληνικό».

Παράλληλα  κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχει ακροδεξιά πτέρυγα, η οποία πυροδοτεί τις τοπικές κοινωνίες, πιέζοντας προς μια λάθος κατεύθυνση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας για το προσφυγικό, κάτι «που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας».Η σημασία της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα 

«Η επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που έχουμε καταβάλλει και καταβάλλουμε για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι ταυτόχρονα η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε  ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική.

Επισήμανε ότι η ίδια επίσκεψη έστειλε, ακόμα το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς αποφυγή όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις επισκέψεις πολιτικών αλλά και θρησκευτικών ηγετών που επισκέφθηκαν τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα. Πόσο διαφορετική είναι η εικόνα σήμερα από την πλήρη απομόνωση της χώρας το 2013-2014, αναρωτήθηκε.

«Δεν αλλάζει μόνο η εικόνα της Ελλάδα. Γίνονται πολιτικές μετατοπίσεις σε όλη την Ευρώπη. Από τη μια έχουμε άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, αλλά από την άλλη έχουμε και για πρώτη φορά αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της λιτότητας, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, η έκθεση της Κομισιόν, οι αναφορές του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, αλλά και η κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του εδώ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς 

Πρόσθεσε ότι μετά από μια οκταετία διαρκών μεταθέσεων χρόνου και πολιτικών αποφάσεων μετακύλισης του χρόνου και παρέλκυσης είναι τώρα πολύ περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στο ελληνικό δράμα.

Ο Αλέξης  Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις των Γ Ντάισελμπλουμ, του Τ. Ρέγκλινγκ, του Μ. Ντράγκι και Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τις οποίες τονίζουν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία, επισήμανε.

«Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα ως το 2018 και των μακροπρόθεσμων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά και την άρνησή της να δεχθεί παράλογα μέτρα και απαιτήσεις.

«Δεν συζητάμε παράλογες απαιτήσεις, και η διαπραγμάτευση θα πετύχει και η αξιολόγηση θα κλείσει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.Κατά μέτωπο επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και ΝΔ


Υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της υπερίσχυσης των Κλαδικών Συμβάσεων, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Είπε ότι ο Κυριάκος  Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι "μένουμε Ευρώπη", είναι "γινόμαστε Μπανανία"».

Με την ομιλία του σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είπε στους σκληρούς των δανειστών «κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει», επισήμανε.

«Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει» υπογράμμισε, προσθέτοντας «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι πως θα επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας». «Γι' αυτό αδιαφορούν για το τι διακυβεύεται στην διαπραγμάτευση, εύχονται την αποτυχία και ζητούν εκλογές», συμπλήρωσε.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα «4ο Μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

«Σε αυτό το ενδεχόμενο για όποιον κι αν ήταν στην κυβέρνηση, η διέξοδος είναι να ζητήσεις νέο δάνειο, για  το 4ο Μνημόνιο. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο και ως συνήθως να ρίξει την ευθύνη στους άλλους. Και να μην έχει κανείς αμφιβολίες για το τι θα περιέχει αυτό το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος. Έτσι θα κλείσει και η "αριστερή παρένθεση". Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, φέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό όπου «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο Αλέξης  Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.

Απάντηση στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν 

Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί, επισήμανε.

Στήριξη Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

Με τον Κύπριο πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στα μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας. 

Στόχος μας είναι «ο Σύριζα να μην είναι μια ακόμη κυβέρνηση της κρίσης αλλά μια κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016, 16:06