Την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων το επόμενο διάστημα, εξέφρασαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε εξάλλου και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εξέφρασα στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό μου για το άνοιγμα της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, στην περιοχή μας, σε όλη τη Β. Ελλάδα και σε ότι αφορά τα σχολεία», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε, ακόμα, από τον πρωθυπουργό να λάβει ως κυβέρνηση την απόφαση στήριξης όλων επιχειρήσεων και των κλάδων της οικονομίας; που έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα, και να υπάρξει επέκταση και τον Δεκέμβριο και για τον Ιανουάριο.

Επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να θέσω στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες απόψεις και να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε οποιαδήποτε κανονικότητα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων και η επόμενη μέρα της πόλης. Άρα το οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το εμπόριο, την εστίαση θα έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας, η αναζωπύρωση, όπως λένε οι γιατροί, άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τα παραπάνω ο δήμαρχος είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα στα αυστηρά μέτρα που επιβαρύνουν την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλες οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και ανέργους να συνεχιστούν και το Δεκέμβριο

Επίσης, διατύπωσε προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη νοσοκομείων, γιατρών, νοσηλευτών, τη βοήθεια στον ΟΑΣΘ και την τοποθέτηση εντεταλμένου συμβούλου της Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι «μέσα από τη συζήτηση που έγινε προέκυψε η ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα και, βεβαίως, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι», τονίζοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση δεν βιάζεται, παρακολουθεί πάντοτε την εξέλιξη της πανδημίας και θα αποφασίσει αναλόγως και μετά την την εισήγηση των ειδικών» ενώ διαβεβαίωσε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύεται συνεχώς και θα αντέξει ότι και να γίνει.

Επίσης, χαρακτήρισε αισιόδοξο το μήνυμα από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης και είπε πως τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν τις επόμενες μέρες.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προσέχουμε, να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, να προστατεύουμε την ατομική μας υγεία, τους δικού μας ανθρώπους και το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια υγεία, και θεωρώ ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά», σημείωσε.

Μητσοτάκης: «Προσεκτικό και σταδιακό το όποιο άνοιγμα»

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος έστειλαν κοινό μήνυμα της εγρήγορσης και της τήρησης των μέτρων. «Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή σχετικά κινητικότητα και συμφωνήθηκε ότι η έμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό».

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, της επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου και προς το τέλος του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Σύψας: «Λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου»

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σύψας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα.

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το λοκντάουν που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Παράλληλα σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης