«Ο ιός είναι ο καπιταλισμός. Κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος» ήταν το σύνθημα με το οποίο η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργάνωσε το Σάββατο στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια εκδήλωση – συγκέντρωση για Έλληνες και μετανάστες εργάτες, πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «κι από αυτό το βήμα απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρνηση πίσω αμέσως το νομοσχέδιο- τερατούργημα για τις διαδηλώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιχειρούν να “βάλουν στο γύψο” το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο οι λαοί έχυσαν ποτάμια αίματος» είπε ο Κ. Παπαδάκης κάνοντας λόγο για μακρόχρονο, μελετημένο βαθύτερο σχέδιο από όλες τις ως τώρα κυβερνήσεις που έχουν υιοθετήσει «τη βαθιά αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ ενάντια σε κάθε ριζοσπαστική ιδέα και πράξη», επιχειρώντας ύπουλα να τσουβαλιάσουν τη δράση του κομμουνιστικου, του εργατικού λαϊκού κινήματος στα «αντιτρομοκρατικά» κηρύγματα τους, την καταπολέμηση τζιχαντιστων, ακροδεξιών φασιστικών συμμοριών αλλά και εμπλέκοντας υπαρκτές μορφές βίας όπως η ενδοοικογενειακή, η ενδοσχολική βία κ.ά».

«Από αυτό τον σκόπιμο αχταρμά δεν λείπει βεβαίως κι η στοχοποίηση των μεταναστών και προσφύγων ως εν δυνάμει τρομοκρατών» προσέθεσε.

«Το λέμε καθαρά, ο λαός με την πάλη του και με την “οργανωμένη απειθαρχία” του θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως τόσα αλλά ανάλογα στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι ο προλεταριακός διεθνισμός και η ταξική αλληλεγγύη αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της πορείας και δράσης του ΚΚΕ, τονίζοντας στη συνέχεια: «η πάλη του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, που όσο ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης της και η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία αποτελούν δράση βαθιά ταξική. Η ενότητα των εργατών και η ενιαία πάλη απέναντι στον ίδιο κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να απαντήσουν οι εργαζόμενοι αποτελεσματικά στην επιθετικότητά του, πολύ περισσότερο για να ανατρέψουν το καθεστώς της εκμετάλλευσης, να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν και να πάρουν την εξουσία στα δικά τους χέρια».

Ο Κ. Παπαδάκης εξήγησε γιατί «όσο κρατικό χρήμα κι αν ρίξουν στηρίζοντας τους μεγάλους ομίλους η κρίση του συστήματος δεν μπορεί να αποτραπεί» και προσέθεσε: «Το “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, που ακούστηκε από εκατομμύρια στόματα σε όλο τον κόσμο, με αφορμή τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις στη ναυαρχίδα του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ εκφράζει όλους τους εργαζόμενους που βλέπουν την εκμετάλλευση να εντείνεται, “πνίγονται” από την μπόχα που αναδίδει το καπιταλιστικό σύστημα, με τη νέα κρίση που φορτώνεται ξανά στις πλάτες τους».

«Αν τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες Ελλήνων και μεταναστών εργατών χτίστηκαν τα ρεκόρ κερδοφορίας στον τουρισμό και άλλού αποφέροντας ψίχουλα για τους ίδιους με εξοντωτική δουλειά, φέτος πάλι στις πλάτες τους θα πληρωθούν τα σπασμένα της κρίσης» είπε, σημειώνοντας «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη και τις δουλειές που θα φέρει το Ελληνικό» δεν μπορεί να κρύψει τους όρους γαλέρας που θα κληθούν να δουλέψουν, όσοι τελικά θα ‘ναι αυτοί. Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί να δοθεί «άμεσα λύση από την κυβέρνηση και το δήμο, ώστε κανένας πρόσφυγας που έχει πάρει άσυλο να μην πεταχτεί στο δρόμο», καθώς και «να δοθούν τώρα σε όσους το επιθυμούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, και όχι να διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς εγκλωβισμού».

Χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα της πάλης την απομόνωση των ρατσιστικών και αντιδραστικων κραυγών, τονίζοντας, επίσης, ότι «η κοινωνική ένταξη είναι καθήκον του κράτους που σχεδιασμένα και καθολικά πρέπει να εφαρμόσει».

Επισήμανε το επείγον του αιτήματος του οργανωμένου απεγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, και της πλήρους υγειονομικής θωράκισης hot spot και κέντρων φιλοξενίας.

Είπε ότι στην ΕΕ συμφωνούν για τον δραστικό περιορισμό της έννοιας του αιτούντος ασύλου πρόσφυγα και στην αντιμετώπιση του οικονομικού μετανάστη ως πάμφθηνου εργαζόμενου χωρίς δικαιώματα και τόνισε οτι το ΚΚΕ «υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο προσφύγων και καταδικάζει τη στοχευμένη επιχείρηση συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους, όπως την ίδια στιγμή υπερασπίζεται και τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών. Και οι δύο είναι θύματα και δημιουργήματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του ιμπεριαλιστικών πολέμου».

Είπε ακόμα ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που ετοιμάζει η ΕΕ ήδη εξετάζει τη δυνατότητα ενίσχυσης της καταστολής στα σύνορα μέσω ενίσχυσης της Frontex «με ο,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί».

Ανέφερε ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι εργαλείο όξυνσης των ανταγωνισμών που επιδρούν και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και τόνισε, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της πάλης για «καμία αλλαγή συνόρων και διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών που τα καθορίζουν, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, για να γυρίσουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό και να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοικες βάσεις».

Κάλεσε σε κοινή πάλη Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους για «να μη δεχτούμε να μας φορτώσουν πάλι την κρίση τους οι καπιταλιστές», προσθέτοντας χαρακτηριστικά «να σμίξουμε με το ΚΚΕ, για μια ζωή στο ύψος των πραγματικών, σύγχρονων αναγκών μας».

Καταθέτοντας σειρά στόχων πάλης, με πρώτους την κατάργηση όλων των νόμων και αποφάσεων που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης και την κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ο Κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «πάνω από όλα το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση διεξόδου από αυτόν τον εφιάλτη. Είναι ο σοσιαλισμός».

Υπογραμμίζοντας οτι «ο δρόμος της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο θα ανοίξει», σημειώνοντας ότι «το σύστημά τους δεν διορθώνεται, όποια αστική κυβέρνηση κι αν έλθει» και αναφέροντας το πως ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ έλυσε μεγάλα λαϊκά προβλήματα ο Κ. Παπαδάκης κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας «διδαγμένοι από αυτήν την πείρα τις τεράστιες δυνατότητες, και τις όποιες αδυναμίες συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά,πιο μαχητικά για να νικήσει το δίκιο των λαών. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός. Μπροστά στον αγώνα, με ορμή, θα τα καταφέρουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης