Χρειάστηκαν πολλοί μήνες, πολλά ρεπορτάζ που διαπίστωναν το προφανές και χιλιάδες κραυγές αγωνίας των Ελλήνων που άνοιγαν τον φάκελο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και διαπίστωναν ότι ο μισθός ή η σύνταξη τους δεν έφτανε για να πληρώσουν το ποσό που αντίκριζαν τα έκπληκτα μάτια τους, μέχρι να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι το βασικότατο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι πλέον απλώς ακριβό, αλλά απρόσιτο για τον απλό πολίτη.

Έτσι μετά την λαϊκή κατακραυγή, η κυβέρνηση σύρεται πλέον στην εκ των υστέρων λήψη μέτρων που ενδεχομένως θα ανακουφίσουν τους πολίτες από αυτό το δυσβάσταχτο βάρος. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα ελεγχθούν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΡΑΕ για τα κέρδη τους από τον Οκτώβριο του 2021 και μετά, ενώ θα φορολογηθούν και τα συγκυριακά κέρδη που είχαν λόγω της εξωφρενικής ανόδου της τιμής της ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε: «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη» μόλις έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ».

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη, με αφορμή τις αναφορές για μονομερή τροποποίηση συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τη μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα έχει ήδη ανακοινώσει τα εξής:

«Πρακτικές προμηθευτών να προσφέρουν ιδιαιτέρως ελκυστικούς όρους και, εν συνεχεία, να τους αναθεωρούν, αφενός δύνανται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές στρατηγικές μεγέθυνσης του πελατολογίου, αφετέρου επιτείνουν κλίμα ανασφάλειας στους πελάτες τους, περιάγοντάς τους είτε σε διαρκή αναζήτηση προμηθευτή, είτε σε αποδοχή δυσμενέστερων όρων». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την ομιλία του: 

 

Για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Φέτος, οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 320 εκατ. ευρώ από το 2019 από τις μειώσεις που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ. Σχεδόν 8 στους 10 θα δουν έως 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους. 

»Θα εφαρμοστεί τρίμηνο πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 1,1 δις ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καταναλωτές ενέργειας. Για να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων του ρεύματος. Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση λογαριασμών για σπίτια στο 80% και τα 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Για επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% της αύξησης του ρεύματος.

»Επιδοτούμε τα καύσιμα. Δεν το κάνουμε οριζόντια. Το κάνουμε για όλα τα  νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 30.000 ευρώ και επιδοτούμε 60 λίτρα τον μήνα. Το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη τη μεσαία τάξη και οι δικαιούχοι να είναι παραπάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά. Έχουμε λάβει ειδική μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα. Απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο για όλο το 2022, καλύπτεται έως 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής και έχει υποχωρήσει και ο ΦΠΑ στο 6%».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης