«Ο κώδικας δεοντολογίας δεν θα πρέπει να κατανοηθεί ως αυστηρό νομικό κείμενο αλλά ως μια πλατφόρμα αυτοδέσμευσης μέσα στην οποία θα λειτουργούν όσοι εκλέγονται βουλευτές», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης σήμερα από τις αρμόδιες επιτροπές, του σχεδίου του κώδικα δεοντολογίας των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επίσης είπε ότι ο κώδικας δεοντολογίας είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της συζήτησης με τους θεσμούς, όπως και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βούτσης είπε ότι στο σχέδιο του Κώδικα έχουν ενσωματωθεί πολλές παρατηρήσεις βουλευτών, προκειμένου να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, και ανέφερε, ότι δεν θα περιλαμβάνεται η υπογραφή δήλωσης εχεμύθειας από τους βουλευτές που απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων, «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους».

Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι ο κώδικας δεοντολογίας «είναι προσάρτημα του κανονισμού που αποτελεί ιδιόμορφο νομοθέτημα» και κατά συνέπεια, από τη στιγμή που ο κανονισμός περιλαμβάνει και τον κώδικα, θα είναι σε γνώση του βουλευτή, χωρίς να χρειάζεται να υπογράψει.

Δεν περιλαμβάνεται επίσης η σχέση εξάρτησης από τα λόμπι, γιατί, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, “δεν έχουμε μπει ακόμη στη χορεία των χωρών που τηρούν την αγγλοσαξονική εμπειρία και δεν χρειάζεται να την προκαλέσουμε με τέτοιες αναφορές”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη διάταξη η οποία απαγορεύει σε βουλευτές να δέχονται δώρα ή ωφελήματα, αξίας μεγαλύτερης των 200 ευρώ, σημείωσε ότι «υπάρχουν παροχές που εμφανίζονται ως άυλες είναι όμως απολύτως υλικές ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, γι’ αυτό είναι αναγκαίο μέσω του κώδικα δεοντολογίας να τίθενται τα θέματα αυτά, ώστε να απονομιμοποιούνται».

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισαν τη θεσμοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας και τη συναίνεση η οποία επιδιώκεται στις διατυπώσεις των διατάξεων, οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν κυρίως για το άρθρο 3, για σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση που μέλος του Κοινοβουλίου, «σύζυγος, συγγενής ή άλλο πρόσωπο στενώς συνδεδεμένο με αυτό, έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον», και για το άρθρο 5 που ζητά από τους βουλευτές, να μην «κάνουν χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και εγγράφων προς ίδιον όφελος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης