Εγκρίθηκε -όπως αναμενόταν- από τη γερμανική Βουλή το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Συνολικά ψήφισαν 585 βουλευτές, εκ των οποίων οι 425 τάχτηκαν υπέρ, οι 113 κατά, ενώ υπήρξαν και 18 αποχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η γερμανική Βουλή ψήφισε υπέρ του τρίτου ελληνικού προγράμματοςΥπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το νέο ελληνικό πρόγραμμα πέρασε από τα Κοινοβούλια της Ισπανίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας. Σήμερα το βράδυ πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το συγκεκριμένο θέμα, όπου και αναμένεται να δοθεί το «πράσινο» φως.

Σόιμπλε: «H Ελλάδα χρειάζεται μια ευκαιρία»

Έκκληση προς τους βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισηγητική του ομιλία στην έκτακτη συνεδρίαση.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Είναι αναγκαία η ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα τα προβλήματα που προκάλεσε τα capital controls» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέας αρχής», το μήνυμα Σόιμπλε στους Γερμανούς βουλευτέςΣύμφωνα με την εισηγητική ομιλία του Σόιμπλε, οι επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα θα δίνονται βήμα προς βήμα και εφόσον το πρόγραμμα υλοποιείται. «Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο θα εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέας αρχής», ανέφερε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του προγράμματος στους Γερμανούς βουλευτές σημείωσε ότι με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου «βοηθάμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο» και πρόσθεσε πως μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, θα μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν, όμως το ελληνικό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε ένα μέρος αυτών των αλλαγών και δεν θα ήταν σωστό να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο θα εξετάσει τη συμμετοχή του με θετικό πρόσημο τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, δήλωσε βέβαιος ότι τον Οκτώβριο «θα φτάσουμε σε ένα συμπεράσμα», αποκλείοντας για πολλοστή φορά το «κούρεμά» του, μιλώντας όμως και πάλι για δυνατότητα επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής.

Κατά της συμφωνίας το κόμμα της Αριστεράς

Κατά του τρίτου ελληνικού προγράμματος τάχθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη.

«Με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά», τόνισε από τη μεριά του ο επικεφαλής του Die LinkeΜιλώντας στη Bundestag ο κ. Γκίζι επεσήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι «η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα», ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Ο επικεφαλής του Die Linke επανέλαβε τέλος την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης