«Έφυγε» ο Γιάννης Μπανιάς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 00:41
«Έφυγε» ο Γιάννης Μπανιάς
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 73 ετών, άφησε την Τετάρτη ο Γιάννης Μπανιάς. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς γεννήθηκε το 1939 στην Αρτα.

Από νεαρή ηλικία οργανώθηκε στην προδικτατορική Αριστερά πριν προσχωρήσει στη συνέχεια στο ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίου διετέλεσε γενικός γραμματέας από το 1982 έως το 1988. Μετά τη διαφωνία του με τον Λεωνίδα Κύρκο και τη διάσπαση της ανανεωτικής αριστεράς, ο Γιάννης Μπανιάς ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού (Ανανεωτική Αριστερά), το οποίο μετονομάστηκε σε ΑΚΟΑ, η οποία συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του τελευταίου.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009.

Έντονη πολιτική δράση

Έντονη ήταν η συνδικαλιστική και πολιτική δράση του Γιάννη Μπανιά, ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου πήγε μετά την αποφοίτησή του στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκεί γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, ενώ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάσσεται στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέγεται γραμματέας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, επί στρατιωτικού πραξικοπήματος, το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά την απόλυσή του από τον στρατό, το 1969, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση στις γραμμές της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Είναι τον ίδιο χρόνο που θα συλληφθεί και θα φυλακισθεί στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Η πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού συνεχίζεται κατά τη Μεταπολίτευση και το 1982 εκλέγεται γραμματέας του κόμματος. Παράλληλα μετέχει ήδη ως συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού, παραμένει στο ΚΚΕ Εσωτερικού - Ανανεωτικής Αριστεράς, όπου γίνεται αρχηγός κόμματος και στη συνέχεια εντάσσεται στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), η οποία από το 2004 αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτή τη θέση, το 2007 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 00:55