Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρoμπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασαν για άλλη μια φορά μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής την «επιθυμία της Ε.Ε. η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν  τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο».

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν γίνει και δείξαμε αλληλεγγύη. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Περιμένουμε ότι μετά τις εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη σωστή επιλογή», εξήγησε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε μάλιστα πως η Ε.Ε θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει βαθιά διάσταση απόψεων σχετικά με τα ευρωομόλογα.

«Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, ωστόσο τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο ως κατάληξη μιας μακρόχρονης διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ο.Ν.Ε.», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπήρξε πρωταρχική συμφωνία για τη λήψη μέτρων που θα συνδυάζουν την ενίσχυση της ανάπτυξης και την οικονομική σταθερότητα.

«Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε ότι το ζήτημα πλέον που πρέπει να εξεταστεί δεν είναι η επιλογή ανάμεσα στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, αλλά ένας συνδυασμός αυτών των δύο αξόνων, προκειμένου να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχυθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία, στοχευμένες επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών ήταν προκαταρκτικές και δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σχετικά με την Ελλάδα, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η τήρηση των δεσμεύσεων συνδέεται άμεσα με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας από τους δανειστές.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, απλώς πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Περιμένουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Είμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας», συμπλήρωσε.

Δείτε το video…

Αποφασισμένος ο Ολάντ

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πριν από λίγο ότι η Ε.Ε. υιοθέτησε ένα κείμενο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ πρόσθεσε ότι θα αποδεσμευτούν «άμεσα» κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της Ελλάδας.

Όπως σημείωσε θα προσπαθήσει τα μέτρα που θα ληφθούν για την ανάπτυξη να συνάδουν με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ όσον αφορά στο θέμα της ύπαρξης ενός έκτακτου σχεδίου για την έξοδο της Ελλάδας δήλωσε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κάτι σχετικό. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επίπτωση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν κάνουμε τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι θέλουμε την παραμονής της στη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», εξήγησε.

Για τα ευρωομόλογα τόνισε είναι ένα θέμα το οποίο θα εγγραφεί στην ημερησία διάταξη της Ε.Ε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά την αποπεράτωση της Συνόδου Κορυφής.

«Διαφορετικές απόψεις για τα ευρωομόλογα»

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων (σενάριο που η ίδια έχει απορρίψει κατηγορηματικά) αποτέλεσε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής.

«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Εξήγησα τη θέση της Γερμανίας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει. Έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», τόνισε αρχικά.

«Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Γύρω- γύρω όλοι στη μέση η Ελλάδα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012, 22:16

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης