«Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει ένα Grexit». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του Economist ο οποίος ασχολείται με τις ελληνικές εκλογές και τα πιθανά σενάρια για εγκατάλειψη του ευρώ.

Μάλιστα, αναφέρει πως θα μπορούσε το σενάριο της εξόδου από το κοινό νόμισμα να είναι «μπλόφα» του ΣΥΡΙΖΑ για να φοβηθούν οι Ευρωπαίοι και να κουρέψουν το χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και συγκρουστεί με τους πιστωτές της Ελλάδας εν μέσω απαιτήσεων που οι πιστωτές θα θεωρήσουν ασυμβίβαστες με το να παραμείνει η χώρα στη νομισματική ένωση. Μια πολιτική απόφαση για την εκδίωξη της χώρας από το ευρώ, θα μπορούσε να επιβληθεί από την ΕΚΤ, εάν απέκλειε τις ελληνικές τράπεζες από τις λειτουργίες ρευστότητας και το σύστημα πληρωμών. “Θα προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές ένα Grexit”;

Μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να συμβεί ως συνέπεια ενός παιχνιδιού μπλόφας τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από τους Ευρωπαίους πιστωτές, και την γερμανική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. “Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπολογίζει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα υποχωρήσουν προκειμένου να αποφύγουν μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που θα έπληττε την ευρωζώνη στο σύνολό της, καταρρίπτοντας την αρχή ότι η ένταξη στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Ενάντια σε αυτή την μπλόφα, η γερμανική κυβέρνηση έχει την δική της: θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσει σε αυτό που θεωρεί εκβιασμό, αν μη τι άλλο διότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε πολιτικούς σε άλλες χώρες με πρόγραμμα διάσωσης, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης