Με δήλωση του προέδρου του Γιάννη Αδαμόπουλου, ο δικηγορικός σύλλογος έδειξε την αντίθεσή του με την ενέργεια Παπαϊωάννου να αποστείλει ερώτημα στο Ανώτατο Διοικητικό Συμβούλιο για αντικατάσταση ή όχι των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

Παρατίθεται η δήλωση του κ. Αδαμόπουλου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με θλίψη διαπιστώνουμε πως η καθιέρωση στη χώρα μας του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα δεν αναμένεται εντέλει να ευημερήσει, παρά τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες που ακολούθησαν τη θέσπισή του. Μόλις πριν λίγο καιρό η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την παραίτηση των Αντιεισαγγελέων – αρμόδιων για τη διερεύνηση οικονομικής φύσης υποθέσεων – Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη και τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους, που τη συνόδευαν. Σήμερα – και ενώ η κατάσταση έδειχνε να έχει εξομαλυνθεί πλήρως και οι ως άνω δικαστικοί λειτουργοί ασκούσαν κανονικά τα καθήκοντά τους, δημιουργώντας στο μέσο πολίτη την ελπίδα πως η διεκπεραίωση των υποθέσεων που χειρίζονταν θα επέφερε την επιζητούμενη κάθαρση στο δημόσιο και εν γένει δημοσιονομικό βίο – όλως αιφνιδιαστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υπέβαλε προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αίτημα περί αντικατάστασής τους με πρόσχημα την – κατ’ αυτόν και εξαιτίας των προηγηθεισών καταγγελιών τους – δημιουργία ενός νεφελώδους τοπίου που δεν προάγει την έννοια της Δικαιοσύνης.

Η εν λόγω ενέργεια είναι ενδεικτική της πρόθεσης της εκτελεστικής εξουσίας να καθοδηγεί με κάθε τρόπο το χώρο της Δικαιοσύνης, καταστρατηγώντας τη συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της και επιφέροντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα πλήγμα στους πολύπαθους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Εκδηλώνεται μάλιστα και εξωτερικεύεται με τρόπο πρωτοφανή, που συνιστά στην ουσία υπαγόρευση προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, καλώντας το να κάνει πράξη την υπουργική εντολή, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι με εντολές τέτοιου ύφους και περιεχομένου απαξιώνεται ο θεσμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, πλήττεται το κύρος της και κλονίζεται η αξιοπιστία της, καθώς επιβεβαιώνεται απόλυτα πως το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι δυστυχώς διάτρητο, δεκτικό σε ανοίκειες και πρόδηλα αντισυνταγματικές παρεμβάσεις.

Η δε χρονική στιγμή υποβολής του ως άνω αιτήματος μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει καθώς συμπίπτει με τη διαβίβαση εκ μέρους του Αντιεισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη της δικογραφίας για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος στη Βουλή (δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε και κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο ΔΣΑ) έτσι ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενέργειες, όπως είναι η προαναφερθείσα, καταρρακώνουν το κύρος και του ίδιου του πολιτικού συστήματος καθώς το εμφανίζουν να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια κάθαρσης, κατά πλήρη διαστρέβλωση του – εκ του Συντάγματος – ρόλου του ως θεματοφύλακα των θεσμών.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την ως άνω αθέμιτη παρέμβαση και καλούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου, ιδίως δε τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, να επιδείξουν οι ίδιοι «τη νηφαλιότητα, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους», αντί να την απαιτούν επί λέξει – υπό τη μορφή νουθεσιών και υπαγορεύσεων – από τη δικαστική εξουσία, όπως συνέβη με την επιστολή του κ. Παπαϊωάννου. 

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι κάτι παραπάνω από πολιτικό. Είναι βαθιά θεσμικό και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο παραμερισμός «εξουσιαστικών» αντιλήψεων ποδηγέτησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αποτελεί μέγιστο καθήκον και ιστορικό χρέος, έτσι ώστε το πολιτικό μας σύστημα και γενικότερα το Δημοκρατικό μας πολίτευμα να εξυγιανθούν και να αποτελέσουν τα θεμέλια μιας υγιούς κοινωνίας και ενός κράτους ευνομίας».

Διαβάστε επίσης Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Στηρίζει Πεπόνη και Μουζακίτη

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης