«Το αναγνωρισμένο Κέντρο Logistics από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πανευρωπαϊκή “καλή πρακτική”, για άλλη μία φορά κάνει πράξη την οργανωμένη αλληλεγγύη και τη συντονισμένη δράση», υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, το πρωί, από το Κέντρο στην πλατεία Νερού στο Φάληρο, το οποίο επισκέφθηκε μια ακόμη φορά με την ευκαιρία της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες- μετανάστες στη Μόρια αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα του υπουργείου Υγείας και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, διέθεσε 5 μεγάλους οικίσκους -τύπου container- για τη στέγαση μέρους των διοικητικών υπηρεσιών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου που καταστράφηκαν ολοσχερώς, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενουμένων προσφύγων- μεταναστών στη δομή της Μόρια διατέθηκαν 3.000 υπνόσακοι και κουβέρτες καθώς και αντίστοιχος αριθμός πακέτων με είδη προσωπικής υγιεινής.

Η περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, όπως και τους παριστάμενους στρατιώτες -οδηγούς «μεταφορείς», της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε δε, ότι δεν θα ήταν δυνατή η αποστολή της βοήθειας χωρίς τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπως η πυρκαγιά στο Ηράκλειο, οι πλημμύρες κ.α. όταν λειτουργούμε όλοι μαζί».

Το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής, προσέθεσε η Ρένα Δούρου, θα συνεχίσει να λειτουργεί με όρους αξιοπιστίας και να ανταποκρίνεται στοχευμένα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που δοκιμάζονται. «Επιλέγοντας συνειδητά να αποστασιοποιείται από τις προτεραιότητες ρηχού εντυπωσιασμού, στις οποίες επενδύουν ξεπερασμένες νοοτροπίες φορέων ενός προβληματικού χθες», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κέντρο Logistics μια μοναδική δομή αναγνωρισμένη από όλους για τη συνδρομή της»

Αναλυτικότερα για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου το οποίο πλέον έχει αναβαθμιστεί και λειτουργεί παρέχοντας βοήθεια προς πολλές κατευθύνσεις μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χρήστος Καπάταης.

«Επεμβαίνουμε συντεταγμένα και δομημένα, όταν υπάρξει ανάγκη και ζητηθεί η συνδρομή, ακόμη και σε ειδικευμένες περιπτώσεις» επισημαίνει αναφερόμενος στα πέντε κοντέινερς για την στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του πανεπιστημίου ή τις μάσκες άνθρακα προς τους πυρόπληκτους για τον καθαρισμό των σπιτιών χωρίς τον κίνδυνο εισπνοής τοξικών ή άλλων επικίνδυνων ουσιών.

Για τους δύο αποδέκτες (Μόρια και Πανεπιστήμιο) της συγκεκριμένης ανθρωπιστικής βοήθειας, παρατηρεί ότι πλέον έχει γνωστοποιηθεί η δυνατότητα της άμεσης συνδρομής που έχει το Κέντρο «μετά την αποτελεσματική πορεία και εμπειρία που αποκτήθηκε από τις εκάστοτε ανάγκες, είτε αυτές ήταν για τους πλημμυροπαθείς, είτε για τους πυρόπληκτους, τους φοιτητές, την εκκλησία τα φαρμακεία των νοσοκομείων κ.λπ.».

Η αρχική πρωτοβουλία για την ίδρυση του Κέντρου με τη συγκέντρωση και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των προσφύγων- μεταναστών, «πολύ σύντομα εμπλουτίστηκε και επεκτάθηκε λόγω των αναγκών που προκύπτουν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί ή άλλοι φορείς» συμπληρώνει ο αντιπεριφερειάρχης και επισημαίνει: «Είμαστε αναγκασμένοι να προνοούμε και να συντονίζουμε την προσφερόμενη βοήθεια. Διαθέτουμε την εμπειρία αλλά και τον τρόπο να προμηθευτούμε από χορηγούς τα αναγκαία είδη ενώ καθ’ όλο το διάστημα λειτουργίας του Κέντρου συλλέγουμε πράγματα εν δυνάμει χρήσιμα ακόμη και ειδικευμένα».

Ως παράδειγμα ανέφερε την ετοιμότητα που παρουσίασε το κέντρο ως προς την άμεση αποστολή ειδών καθαρισμού (σκούπες φαράσια καθαριστικά υλικά ακόμη και λάστιχα νερού) για την αποκατάσταση της κανονικότητας στις πυρόπληκτες περιοχές ενώ –όπως τονίζει ο κ. Καπάταης – «πάντα υπάρχει σε στοκ τροφή, είδη κλινοσκεπασμάτων κ.ά. και συνεχώς ανατροφοδοτείται και εμπλουτίζεται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης