Νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης «κρυφών» καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, μέσω εθελοντικής αποκάλυψής τους και καταβολής κατ’ αποκοπή φόρου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Υπουργείο Οικονομικών, με την ελβετική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Ζαν ντε Βατεβίλ, υφυπουργός για τα Διεθνή Οικονομικά Θέματα.

Ο φόρος για τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό θα κυμαίνεται στο 15%-20%, ενώ θα είναι μικρότερος για όσους αποφασίσουν να τα επιστρέψουν στην ΕλλάδαΗ συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κατάθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της «λίστας Νικολούδη», η οποία περιλαμβάνει τα στοιχεία περίπου 85.000 προσώπων που έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 200.000 ευρώ, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων αυτών αποτελεί αποδεδειγμένα προϊόν φοροδιαφυγής ή εγκληματικών ενεργειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει την εθελοντική αποκάλυψη εκ μέρους Eλλήνων πολιτών, καταθέσεών τους στο εξωτερικό» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά τις συζητήσεις που είχε με τους Ελβετούς αξιωματούχους στο ΥΠΟΙΚ. 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή της τάξεως του 15% με 20% για όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Δείτε τις δηλώσεις

Μάλιστα, θα μπορούν να κρατήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αφού πρώτα καταβληθεί ο φόρος. Αν αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις στη χώρα ή στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τότε υπάρχουν εισηγήσεις ο φόρος να είναι ακόμη μικρότερος.

Πάντως, όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για οικειοθελή αποκάλυψη «κρυφών» καταθέσεων στο εξωτερικό θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο. Το ίδιο όμως θα συμβεί και σε όσους δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα εσωτερικού.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε σενάρια για οποιαδήποτε νέα έκτακτη εισφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνάντηση έγινε σε συνέχεια της πρώτης που είχε στις 26 Μαρτίου η ελβετική αντιπροσωπεία με τον Νίκο Παππά και τον Παναγιώτη Νικολούδη, κατά την οποία προέκυψε η ανάγκη επανεκκίνησης και εντονότερης συνεργασίας των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.

Οι ελβετικές Αρχές είχαν εκφράσει τότε την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από την ελληνική πλευρά κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία. Όπως αναφέρθηκε, μόνο 15 αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος κατατέθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης