Αρκετά θέματα έθεσε προς συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά, στον πρώτο κύκλο των διερευνητικών που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόλο που η ελληνική πλευρά προσήλθε με αποκλειστικό θέμα τις θαλάσσιες ζώνες, η τουρκική αντιπροσωπία, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, έθεσε στο τραπέζι θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, θέμα ακατοίκητων μικρών νησιών, δηλαδή μίλησαν για γκρίζες ζώνες, έθεσαν θέμα εναέριου χώρου και Θράκης, ενώ για πρώτη φορά πρότειναν μηχανισμό για το μεταναστευτικό. Δεν είναι γνωστή η συμβολή  στις επαφές του Ιμπραήμ Καλίν, του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, του οποίου η συμμετοχή ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο διπλωματικές πηγές της Τουρκίας αναφέρει ότι «στη συνάντηση, αξιολογήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αυτά τα θέματα για το μέλλον. Στον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών, τα μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα».

«Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν επίσης σε διμερείς διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων και των γεωτρήσεων στην περιοχή», αναφέρει επίσης το τουρκικό πρακτορείο.

Ταραντίλης: Μα απασχολεί μόνο η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε με την έναρξη των συζητήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης.

Και υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».

Το γεγονός πάντως, ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από ελληνικές διπλωματικές πηγές. Ο τόπος και ο χρόνος πιθανότατα θα γίνουν γνωστά σε ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που αναμένεται στη συνέχεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης