Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιείται την επόμενη Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας αναμένεται να τεθεί πάνω και κάτω από το τραπέζι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και όλο το πλέγμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων που έχουν ανακύψει στο Αιγαίο, τον Έβρο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιείται την επόμενη Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας αναμένεται να τεθεί πάνω και κάτω από το τραπέζι η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικώνΤο παρασκήνιο είναι έντονο και  οι επίσημες ή άτυπες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών εντάσσεται και η τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και το θέμα των δύο Ελλήνων που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αλλά ως φαίνεται αυτή η πληροφορία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κινητοποίησης λίγο πριν τη σύνοδο της Βάρνας.

Σύμφωνα με το διπλωματικό ρεπορτάζ των τελευταίων 24ώρων επιβεβαιώνεται αρμοδίως η άτυπη διαβούλευση της Αθήνας με την Άγκυρα μέσω ενός τουρκικού – διπλωματικού παράγοντα ο οποίος διαδραματίζει ρόλο «γέφυρας». Επιβεβαιώνεται έτσι το ρεπορτάζ του zougla.gr της περασμένης Παρασκευής περί ατύπου εμπλοκής Τούρκου διπλωμάτη ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων ΕΕ-Τουρκίας η Άγκυρα θέτει με επιμονή το ζήτημα της ικανοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους προς την Τουρκία ύψους 3 δις ευρώ που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το προσφυγικό. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τις τελευταίες ημέρες πολλά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο αποκάλυψαν την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας προς την Τουρκία που αφορά αμυντικό υλικό. Σημειώνεται πως τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 η εξαγωγή οπλικών συστημάτων και άλλου αμυντικού υλικού προς την Τουρκία έχει ξεπεράσει ήδη το σύνολο των γερμανικών εξαγωγών προς τη χώρα αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Η λεπτομέρεια αυτή έχει σημασία, δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πολεμική εμπλοκή με τους γείτονές της στον χώρο της Μεσοποταμίας, μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στρατιωτική επιτυχία της Τουρκίας στο Αφρίν διαδραματίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο διαβούλευσης ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα. Η Τουρκία ως γνωστόν απειλεί να ανοίξει νέα πολεμικά μέτωπα μετά το Αφρίν και στη Συρία αλλά και στο Βόρειο Ιράκ και ως εκ τούτου η εύρυθμη λειτουργία του στρατού της εξαρτάται εν πολλοίς και από την εύρυθμη εξαγωγική δραστηριότητα αμυντικού υλικού προς την Άγκυρα από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Με λίγα λόγια το παζάρι είναι υπαρκτό, αναγκαίο και προσοδοφόρο για τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι προμηθευτές πολεμικού υλικού της Τουρκίας.

Αυτήν τη συγκυρία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Αθήνα όσον αφορά τα διμερή ζητήματα που έχουν προκύψει με την Άγκυρα. Όμως και η Κύπρος επιχειρεί να θέσει στο τραπέζι το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ την ώρα μάλιστα που ο 6ος Αμερικανικός Στόλος περιπολεί στα νερά της Λεμεσού και που η αμερικανική ExoonMobil αρχίζει τις δραστηριότητές της στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης.

Άγνωστος Χ σε όλη αυτή τη διεργασία είναι ο Ταγίπ Ερντογάν του οποίου οι προθέσεις και οι διαθέσεις θα διαγνωστούν επί τόπου, δηλαδή στη Βάρνα.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την ελπίδα πως η παρέμβαση των ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως αυτή της Άνγκελα Μέρκελ αναπτερώνει τις ελπίδες της Αθήνας για την επίσπευση της επίλυσης του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα είναι αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης