Διαφώνησαν, ως φαίνεται, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα τα οποία συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναστείλει την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Αν και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προετοίμασε τη συμφωνία αυτή, εντούτοις την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αλλαγή στρατηγικής στην Κουμουνδούρου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θεωρεί πως η κύρωση αυτήν την ώρα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας δεν συνάδει με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμενε μετ’ επιτάσεως στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για μια νέα προεδρική θητεία και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά ζητήματα αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφώνησαν επίσης ως προς τη σχεδιαζόμενη πρόταση της ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι εξέφρασε την «ανησυχία» του «για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης».

«Υπογράμμισα, επίσης, τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας – και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών» επεσήμανε. 

Παραπέμποντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είχε ήδη τότε τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους». «Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτήν τη φράση. Στην πράξη, όμως, έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος» είπε, προσθέτοντας ότι «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει». «Και αυτή είναι μία εσφαλμένη τακτική» σχολίασε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις». «Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα» σημείωσε και συμπλήρωσε πως ζήτησε «από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 «Όχι στην αγορά F-35 – Ναι στον Παυλόπουλο για ΠτΔ»

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δήλωσε στον κ. Μητσοτάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «στηρίξει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει». «Περιμένουμε, ωστόσο, μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση» παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την «πρόθεσή» του να τον αλλάξει «εκ νέου». «Του εξέφρασα την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας της ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος, δυστυχώς, επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών, δηλαδή, που μας οδήγησαν στην κρίση» επεσήμανε.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, «δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας». «Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα «η επιμονή του κ. Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί». «Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά μας θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτήν τη φορά» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Απάντηση στον Τσίπρα μέσω κυβερνητικών κύκλων

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας».

Χαρακτήρισαν επίσης, λανθασμένο το αίτημα του κ. Τσίπρα για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που όπως τονίζουν «η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της». Μάλιστα υπογράμμιζαν πως «ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του», καθώς όπως λένε, ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης