Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με παγωμάρα έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας (160 ΝΑΙ, 135 ΠΑΡΩΝ και 5 ΑΠΟΝΤΕΣ) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή από τα επιτελεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιθέτως τα χαμόγελα «άνθισαν» στα πρόσωπα των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή και επιμένει στην επιλογή του Σταύρου ΔήμαΠροτού καν ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα, είχαν ξεκινήσει ήδη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, καθώς Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη γνώριζαν την ετυμηγορία των βουλευτών για τον α΄ γύρο. Για τον λόγο αυτόν είχε προηγηθεί συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, κατά την οποία συζήτησαν όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένο τη χαμηλή δυναμική του Σταύρου Δήμα.

Κάποιοι εκτιμούν ότι οι διαρροές ένθεν κακείθεν μπορεί και ναΟ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να συζητήσει τον ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 εντάσσονται στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού Σαμαρά – Βενιζέλου, με τον πρώτο να δείχνει άκαμπτος και τον δεύτερο να προσπαθεί να επιτύχει συναίνεση με υποχωρήσεις. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες στη συνάντηση των δύο υπήρξε διαφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός μπορεί να δήλωσε ότι ελπίζει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, ωστόσο ανέμενε τουλάχιστον 163-164 ψήφους στην πρώτη. Παρά ταύτα, εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Εκεί διαφώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος του συνέστησε να κάνει πίσω, ορίζοντας ημερομηνία εκλογών εντός του 2015 ή ακόμη και να αλλάξει υποψήφιο πριν από την τρίτη ψηφοφορία.

Ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε κάθε τέτοια ιδέα και διεμήνυσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι επιδιώκει καθαρές λύσεις: «Ή θα εκλεγεί ο Δήμας ή θα πάμε για πρόωρες εκλογές» φέρεται να του είπε.

Συνεργάτες μάλιστα του κ. Σαμαρά τόνιζαν ότι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος στις 29/12, τότε θα στηθούν κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός είπε όχι τόσο στην πρόταση για αλλαγή του Σταύρου Δήμα μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας όσο και στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού αλλά και στον προσδιορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά να συζητήσει τον ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015 (πιθανόν φθινόπωρο), ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αλλαγής υποψήφιου Προέδρου προκειμένου να απεγκλωβιστούν ευσχήμως όσοι από τους βουλευτές το σκέφτονται ακόμη. «Το μείζον για τη χώρα είναι να αποφευχθούν οι εκλογές» ήταν το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου, ο οποίος πρότεινε στον βωμό αυτό να υπάρξουν τακτικοί ελιγμοί από πλευράς πρωθυπουργού. Απέρριψε, πάντως, και ο ίδιος τόσο τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού όσο και την αλλαγή πρωθυπουργού. Παρά τη διαφωνία, ο Ευ. Βενιζέλος λίγο αργότερα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι ανοικτός σε όλα, μέχρι τις παραμονές της τρίτης ψηφοφορίας.

Καθίσταται σαφές ότι τα 160 «ναι» στον Σταύρο Δήμα κρίθηκαν ως λιγότερα του αναμενόμενου ακόμη και από «γαλάζιους» βουλευτές (Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης), ενώ προβληματισμένα εμφανίζονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και οι τρεις προαναφερθέντες ζήτησαν την ανάληψη πρωτοβουλιών από Σαμαρά και Βενιζέλο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κουράκος, ο οποίος ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εκλογές εντός του νέου έτους, προκειμένου να ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο.

Στο πλαίσιο των πολιτικών ζυμώσεων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντάται το πρωί της Πέμπτης, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν, ακόμη κι αν παραιτηθεί ο Α. Σαμαράς.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, πανηγυρίζουν, καθώς θεωρούν ότι «η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε παταγωδώς» και προσθέτουν ότι «οι 160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα, όχι μόνο δεν δημιουργούν δυναμική, αντίθετα δημιουργούν αρνητική δυναμική». Πηγές της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι ζητούνται καθαρές λύσεις με άμεση προκήρυξη εκλογών, διαψεύδοντας παράλληλα όλα τα σενάρια για συναίνεση ακόμη κι αν αλλάξει το πρόσωπο του υποψηφίου.

Οι πέντε βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του Δήμα

Απόντες ήταν οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν και ο Γιώργος Κασαπίδης (λόγω απώλειας του πατέρα του). Από τη διαδικασία απουσίαζε επίσης ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος (με δήλωσή του ανέφερε: όφειλα από ηθικό καθήκον βαθιάς φιλίας να παρασταθώ στην εκδημία του πατρός του Γιώργου Κασαπίδη). Απούσα ήταν η Άννα Χατζησοφιά (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δήλωση θα κάνω μετά την τρίτη ψηφοφορία» δήλωσε πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Δήμας.

Σαμαράς: «Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος»

Αισιόδοξος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το κτήριο της Βουλής, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας.

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα, είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές θα αντιληφθούν ότι δεν πρέπει η χώρα να μπει σε περιπέτειες» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς συνεχάρη τους βουλευτές που, παρά τους προβληματισμούς τους, υπερψήφισαν τον Σταύρο Δήμα.

Τσίπρας: «Η κινδυνολογία έπεσε στο κενό»

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, τη διέξοδο θα τη δώσει ο λαός» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«H κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό» πρόσθεσε.

Καμμένος: «Απέτυχε η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών»

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος όταν προχωρήσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες για την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης Δεν μπορέσανε να πείσουνε με οποιοδήποτε μέσο Έλληνες βουλευτές που ψηφίζουν με ελεύθερη συναίνεση» σημείωσε.

Κουβέλης: «Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές»

Την εκτίμηση ότι με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα.

Δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις επόμενες ψηφοφορίες ο Μελάς

Για την ψήφο «παρών» ρωτήθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Μελάς και απάντησε ότι δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. «Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%» δήλωσε.

Τατσόπουλος: «Φτωχό σκορ τα 160 “ναι”»

«Φτωχό σκορ» είναι τα 160 «ναι» που απέσπασε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Πέτρο Τατσόπουλο.

Όπως ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής, «για την ώρα δεν αναπτύσσεται κάποια δυναμική, ωστόσο παραμένει ανοιχτός ο δρόμος για εθνική συνεννόηση». «Χρειάζεται ευρύτερη συνεννόηση και να γίνει δεκτό το αίτημα για εκλογή Προέδρου, αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογές» υπογράμμισε.

Ωστόσο, τόνισε ότι εκείνος δεν θα αλλάξει τη στάση του, γιατί -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δεν πιστεύει σε μονομερείς ενέργειες και πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «πρέπει να σοβαρευτούν».

Λυκούδης: «Να προσδιοριστεί ημερομηνία εκλογών για το 2015»

«Είμαστε σε μία διαδικασία όπου θα επιμείνουμε για να διαμορφωθεί ένα συναινετικό κλίμα, ούτως ώστε να αποφύγουμε τον κάβο που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε ο ανεξάρτητος Σπύρος Λυκούδης, μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Θα ήθελα η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να συναινέσουν στα “μίνιμα”, δηλαδή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στο να προσδιοριστεί ημερομηνία εκλογών για το 2015. Όμως, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος» τόνισε και πρόσθεσε: «Θα ήμουν θετικός σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει. Πρέπει να περάσουμε σε άλλου τύπου διαδικασίες. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Γ. Κουράκος: «Θα ψηφίσω ΠτΔ υπό τρεις προϋποθέσεις»

Τρεις προϋποθέσεις έθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Πειραιά Γιάννης Κουράκος για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισε “παρών”). Ο βουλευτής δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι για να ψηφίσει για Πρόεδρο πρέπει να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • κυβέρνηση εθνικού σκοπού για τη διαπραγμάτευση του χρέους, «γιατί το χρέος είναι εθνική υπόθεση και αφορά 4-5 γενιές Ελλήνων»
  • ολοκλήρωση συνταγματικής αναθεώρησης
  • ορισμός ημερομηνίας εκλογών.

Στιγμιότυπα από τη Βουλή:

Μία εικόνα χίλιες λέξεις... για το αποτέλεσμα

Κατηφής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Ο Ι. Καλαντζής χαιρετά τον Μάρκο Μπόλαρη

O Γιώργος Παπανδρέου

Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία στη Βουλή

Ηρεμία στο καφενείο της Βουλής

Το φιλί Μιχαλολιάκου-Ζαρούλια

Διαβάστε επίσης:

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Βενιζέλος: «Έτοιμοι για υποχωρήσεις προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Kαρδιοχτύπια λόγω γκάφας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης