Το θέμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα κυριαρχεί και πάλι στα γερμανόφωνα ΜΜΕ, με πληθώρα ρεπορτάζ, συνεντεύξεων και αναλύσεων. Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεύθηκε με ποικίλα αρνητικά σχόλια και σενάρια περί διάσπασης του ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στη Ρωσία.

Η Frankfurter Rundschau είναι ίσως η μόνη γερμανική εφημερίδα, που σχολίασε ευνοϊκά την επίσκεψη: «Η Ελλάδα είναι ένα μέλος της ΕΕ που χρειάζεται άμεσα βοήθεια, αλλά παράλληλα είναι και κυρίαρχο κράτος.
Θα μπορούσε κάποιος να το ξεχάσει διαβάζοντας τα εχθρικά δημοσιεύματα που συνόδευσαν το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα. Ο Τσίπρας έχει καθήκον να σώσει τη χώρα του από τη χρεοκοπία. Σε αυτό ανήκει η καλή συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, των οποίων τη βοήθεια χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. Σε αυτό όμως συμπεριλαμβάνεται και το να βρει τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα του και αλλού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρεμπέκα Χαρμς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωπαίων Πρασίνων, αναφερόμενη στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, καυτηριάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η επίσκεψη αυτή δεν θα μπορούσε να είχε γίνει σε καλύτερη χρονική στιγμή η Ρεμπέκα Χαρμς, είπε:

«Πιστεύω πως κάθε επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη, ο οποίος είναι θετικά προδιατεθειμένος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν και στην κυβέρνησή του είναι καλοδεχούμενη από τον ίδιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση γιατί είναι τόσο κακό τελικά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μόσχα, η Ρεμπέκα Χαρμς απαντά ότι «δεν είναι κακό ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μόσχα, αλλά το θέμα είναι με ποιο σκοπό, όπως επίσης και ο χρόνος που γίνεται αυτό το ταξίδι.

Η άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις ξενίζει

Σχολιάζοντας οτι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δηλώνει καθησυχασμένος και ανακουφισμένος μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν η Ρεμπέκα Χαρμς σχολίασε:

«Μπορώ να καταλάβω ότι πολλές φορές για διπλωματικούς λόγους μπορεί κάποιος να κάνει παρόμοιες δηλώσεις, ωστόσο είναι νωρίς να μιλήσει για ανακούφιση. Αλλά όταν διαβάζω ότι θα γίνει ένα έτος φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και όταν μιλάει κάποιος για άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις, τότε είναι που δεν καταλαβαίνω πολλά πράγματα ».

H Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Εάν η Αθήνα θέλει να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις χρειάζεται αγοραστές. Η Μόσχα ενδιαφέρεται για τα ελληνικά λιμάνια και για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπάρχει στην υποθαλάσσια περιοχή. Με αυτό τον τρόπο η Μόσχα θέλει να έχει μεγάλη πρόσβαση στην Ευρώπη στο μέλλον. Το ίδιο σημαντικό όμως είναι και το πολιτικό επίπεδο. Ο Πούτιν και ο Τσίπρας έχουν διένεξη με τις Βρυξέλλες. Ο Πούτιν εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Τσίπρας για το θέμα του χρέους. Οι δύο λαϊκιστές δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να θυμώσουν λίγο ή ακόμα και να πιέσουν τις Βρυξέλλες».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στη στάση της Ρωσίας γράφει: «Αναμφισβήτητα η Ρωσία ελπίζει η Ελλάδα και άλλες αμφιταλαντευόμενες χώρες, από το μέτωπο των κρατών που επέβαλαν τις κυρώσεις, να αλλάξουν στάση. Δεν τίθεται θέμα, η απαγόρευση εξαγωγών έχει πολύ βαριές συνέπειες για την Ελλάδα. Και άλλες χώρες θα προτιμούσαν να ομαλοποιήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις άμεσα.

Εντούτοις η αποφασιστικότητα των ευρωπαίων είναι ένα υψηλό αγαθό. Δεν θα έπρεπε να τεθεί σε κίνδυνο για χάρη βραχυπρόθεσμων συμφερόντων».

Εάν δεν υπήρχε ο Πούτιν θα έπρεπε να τον εφεύρουμε

Η Handelsblatt γράφει: «Το ελληνικό φλερτ με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να απασχολεί υπερβολικά την ΕΕ. Το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται αλλού. Στην ίδια τη χώρα. Οι πολιτικές ελίτ δεν έχουν συμφέρον να εκσυγχρονίσουν το κράτος και να κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία. Αυτό ισχύει τόσο για τον Τσίπρα όσο και για τους προκατόχους του. Έτσι είναι επίφοβο ότι η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε μια περίπτωση που χρήζει ειδικής μέριμνας».

Η αυστριακή Die Presse υποστηρίζει: «Εάν δεν υπήρχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπρεπε να τον εφεύρουμε: για το συμφέρον της Ευρώπης. Ουδείς άλλος στην πάροδο των χρόνων δεν μας έδειξε τόσο απροκάλυπτα τις αδυναμίες μας. Όχι επειδή το ήθελε, ούτε επειδή είναι ο ίδιος τόσο σπουδαίος όσο νομίζει. Αλλά διότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Οι λόγοι που η ΕΕ προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για πιθανή διαφοροποίηση του στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα είναι θεμιτοί.
Θα μπορούσε όμως κάποιος να είναι και πιο χαλαρός, όπως δηλώνει και ο Γκέρνοτ Έρλερ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν στη Ρωσία. Η Μόσχα θα μιλούσε με την Ελλάδα για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και για την άδεια εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων – θέματα τα οποία δεν είναι τόσο προβληματικά. Και ακριβώς αυτές είναι οι προοπτικές που προσέφερε ο Πούτιν στον Τσίπρα».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης