Επί της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο και για τις πληροφορίες που διέρρευσαν περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από την Άγκυρα, τοποθετήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε fake news τις πληροφορίες ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί το «ακροδεξιό σκεπτικό του Βελόπουλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα σύνορα είναι δεδομένα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εξυπηρέτηση τουρκικών απόψεων» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, κάνοντας γνωστό ότι υπήρξε τουρκική νότα με την οποία ζητήθηκε από την Ελλάδα να της επιδοθούν οι συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και να μη γίνει καμία ενέργεια προτού η ελληνική πλευρά συνεννοηθεί με την τουρκική.

«Η νότα αυτή απορρίφθηκε. Τους είπαμε ότι ο φράχτης φτιάχνεται επί του ελληνικού εδάφους και ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τους δώσουμε καμία συντεταγμένη» σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Δεν έχουμε λόγο να τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο σπίτι μας. Από εκεί και πέρα, επειδή παρατηρήθηκε κινητικότητα, επιδώσαμε και δεύτερη νότα στους Τούρκους για να σταματήσουν την οποιαδήποτε κινητικότητα στην περιοχή, λέγοντας ότι η κατασκευή γίνεται επί ελληνικού εδάφους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κοίτη του ποταμού αλλάζει, όχι το όριο της Ελλάδος. Το όριο της Ελλάδος στην περιοχή διευκρινίζεται από τη Λωζάννη το ’23 και από το Πρωτόκολλο του ’26. Αυτά που αλλάζουν είναι τα σημεία από τα οποία γίνονται οι μετρήσεις, λόγω αλλαγής της κοίτης του Έβρου. Τα σύνορα είναι δεδομένα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εξυπηρέτηση τουρκικών απόψεων» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha.

«Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί, σε Ανατολική Μεσόγειο που της ανήκει και σε Κεντρική Μεσόγειο που της ανήκει, είναι απολύτως γελασμένη». Για να είμαστε απολύτως σαφείς και σε αυτό.
Αναφερόμενος στα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους, είπε ότι ξεκίνησε από τη χρήση του δημοσιεύματος της “Sun”.

«Από κει και πέρα, ξεκίνησαν οι βελοπούλειες ρητορικές και ο εντοπισμός των κομμάτων στην βελοπούλεια ρητορική. Δε μπορεί η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται σε αυτό το επίπεδο. Δεν προτίθεμαι να το συνεχίσω σε αυτό το επίπεδο», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Το διάβημα της Τουρκίας για τον Έβρο

«Μας έκανε διάβημα η Τουρκία ζητώντας να της κοινοποιήσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη.
Απαντήσαμε ότι ο φράχτης είναι επί ελληνικού εδάφους και δεν τους δίνουμε συντεταγμένες και δεν τους δίνουμε και λόγο για τις εργασίες.

«Υπήρξε δεύτερο διάβημα, όταν υπήρξε τουρκική κινητικότητα στην περιοχή. Μας αναφέρθηκε τουρκική κινητικότητα, οι Τούρκοι προφανώς πήγαν να κάνουν μετρήσεις και, επ’ αυτού, επεδόθη δεύτερο διάβημα στην Τουρκία. Και καλώς επεδόθη δεύτερο διάβημα στην Τουρκία. Εάν δεν είχε επιδοθεί, θα ήμαστε επιλήσμονες της προστασίας του εθνικού συμφέροντος. Σε αυτό, οι Τούρκοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν απαντήσει».

Αναφορικά με την εκτίμησή του εάν οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στην περιοχή, είπε:

«Υπάρχει μια κλιμάκωση. Και η κλιμάκωση αυτή, αν καταστεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Δική μας υποχρέωση, είναι να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να διεξάγει το παιχνίδι της με τον τρόπο που αυτή θέλει. Εμείς τείνουμε πάντα προς την Τουρκία χείρα φιλίας  και συνεργασίας. Αλλά πού; Μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Και είναι προς όφελος της Τουρκίας, όπως είναι και προς όφελος της Ελλάδας, η Τουρκία να σφίξει αυτό το χέρι φιλίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης