«Στο ερώτημα γιατί δεν κλείσαμε εμείς το Σκοπιανό, είναι γιατί δεν θέλαμε με κανέναν τρόπο να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα σαν Μακεδόνες. Όχι γιατί είμαστε εθνικιστές, ούτε διότι είμαστε αιθεροβάμονες», απάντησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, έχοντας προηγουμένως ακούσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Κοτζιά.

Η κ. Μπακογιάννη, καταλόγισε στον κ. Κοτζιά, ότι ενώ το 2017 στον ΟΗΕ, μιλώντας ως υπουργός Εξωτερικών της, έλεγε για την γλώσσα «τα σωστά», ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν δέχεται ότι το θέμα της γλώσσας είχε λυθεί το 1977 και ότι για την Ελλάδα είναι μείζον θέμα, «τα ξέχασε όλα όταν έβαλε την υπογραφή στην συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ναι, η κυβέρνηση Καραμανλή ήθελε λύση, και ναι, η πίεση εκείνη την εποχή, ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς, ήταν κολοσσιαία – και από όλους τους Ευρωπαίους – και ναι, επιδιώξαμε λύση. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση και διαπραγματευθήκαμε, και διαπραγματευθήκαμε καλή τη πίστει, και βεβαίως συζητήσαμε ονόματα τα οποία είχαν σύνθετη ονομασία. Το έχω πει εκατοντάδες φορές», είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ένα πράγμα δεν κάναμε: Δεν δώσαμε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

Το λέει και το τηλεγράφημα, που έβγαλε ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, παρότι ήταν τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού, είπε στο σημείο αυτό η κ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, «πήγε Αμερικανός πρέσβης και είδε τον Γκρουέφσκι και του λέει ο Γρουέφσκι: ‘καλά θέλουν να αλλάξουν το όνομα, αλλά μας ζητάνε να μην ονομαζόμαστε Μακεδόνες και να μην χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα’. Και αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ».

«Κι αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι, πως ό,τι και να λέγονταν τα Σκόπια, από την ώρα που θα υπήρχε μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος, μακεδονικός λαός, αυτό σημαίνει ότι όλον τον αλυτρωτισμό και την λογική του Ίλιντεν μπορούσαν να την συνεχίσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κι αυτό δεν αλλάζει, όσο στόμφο κι αν έχει ο κ. Κοτζιάς» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επειδή διαπραγματευτήκαμε, τόσα αγγλικά ξέραμε για να ξεχωρίσουμε το citizenship από το nationality. Ξέρει όλος κόσμος, όχι να έχουμε όλους αυτούς τους διπλωμάτες που έχουμε, οι οποίοι βεβαίως ήταν έτοιμοι να ξεχωρίσουν» προσέθεσε με σκωπτικό τόνο.

«Εγώ λοιπόν ναι: Ήθελα να έχουν ιθαγένεια και να έχουν ιθαγένεια ως ‘citizens of…’. Και είναι μικρή η λέξη, μεγάλη όμως η διαφορά. Διότι από την μία θα είχαν ιθαγένεια και από την άλλη θα είχαν εθνότητα» είπε και προσέθεσε ότι σε όλους τους ξένους διπλωμάτες, η ίδια έλεγε και εξακολουθεί να απαντά (όταν υποστηρίζουν ότι δίνει σταθερότητα στα Βαλκάνια αυτή η Συμφωνία): «Να το δεχτώ. Πρόσκαιρα θα δώσει μια σταθερότητα. Μακροπρόθεσμα θα δράσει αποσταθεροποιητικά».

Διότι – εξήγησε η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα – βάζοντας το καπέλο του «Μακεδόνα» σε ένα πολυπολιτισμικό κράτος, αφήνετε ανοιχτή την Κερκόπορτα και την αφήνετε ανοιχτή για το μέλλον. «Κανένας Αλβανός δεν θέλει να έχει το καπέλο του Μακεδόνα. Και δεν σας μιλάω για τις μικρές μειονότητες. Αυτό λοιπόν είναι κολοσσιαίο λάθος, και είναι λάθος το οποίο κι εσείς οι ίδιοι ξέρετε, κι αν δεν το ξέρετε εσείς οι ίδιοι, ο κ. Κοτζιάς το ξέρει πάρα πολύ καλά κι ας προσπαθεί να το κρύψει» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης