Μεγάλος νικητής του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως φάνηκε και στον εκλογικό χάρτη, επικράτησε σε 12 από τις συνολικά 13 περιφέρειες της χώρας.

«Στην πολιτική πρέπει να ξέρεις και να χάνεις» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει σημασία να ξέρεις να κερδίζεις, αλλά να ξέρεις και να χάνεις. Το σημαντικό είναι να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».

Με αυτές τις φράσεις ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το έναυσμα του νέου προεκλογικού αγώνα με φόντο τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κ. Μητσοτάκης: «Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε»

«Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα μπλε, μόνο που αυτήν τη φορά είναι το μπλε της πατρίδας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση στον απόηχο των αποτελεσμάτων του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Θέλουμε τους περιφερειάρχες συμμάχους για την ανάπτυξη και χαίρομαι γιατί στις 12 από τις 13 περιφέρειες εκλέχθηκαν στελέχη που ανήκουν στην πολιτική μας οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πρόγραμμά μας προβλέπει αυτοτέλεια για την Αυτοδιοίκηση και αντιμετωπίζει τα προβλήματα από τον εκλογικό νόμο που εφαρμόστηκε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δρομολόγησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Σε πέντε εβδομάδες έρχονται κρίσιμες βουλευτικές εκλογές και θα πάρουμε την καθοριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα βρεθώ και πάλι στην πρώτη γραμμή για έναν ήπιο πολιτισμένο αγώνα με αλήθειες, σχέδιο, επιχειρήματα και θα γυρίσω όλη την Ελλάδα. Με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα. Για τη νέα, φωτεινή Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Και στην οποία έχουν θέση όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες».

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

Σαφής επικράτηση του Γ. Πατούλη έναντι της Ρ. Δούρου 

Σαφές προβάδισμα του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους πολίτες της Αττικής για τη νίκη που του έδωσαν, επισημαίνοντας πως «αξίζουμε καλύτερα και θα τα κάνουμε καλύτερα, θα πάμε μπροστά στο μέλλον».

«Θέλω να σας δώσω μία υπόσχεση, θα δουλέψουμε νυχθημερόν για να πάμε την Αττική μπροστά, για να κάνουμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο κάθε μέρα καλύτερο, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψει η υπερηφάνεια στην Αττική» είπε.

«Σας υπόσχομαι ότι θα δουλέψουμε με σχέδιο, γιατί η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, θέλουμε να δώσουμε λύση στα μεγάλα προβλήματα» πρόσθεσε o κ. Πατούλης.

«Σήμερα δεν νίκησε μόνο η παράταξή μας, νίκησε η ενότητα. Τους ενώνουμε όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η μεγαλύτερη μου φιλοδοξία στα τέσσερα χρόνια είναι να μπορώ να σας κοιτάζω όλους στα μάτια και να χαιρόμαστε που ζούμε στην Αττική» επεσήμανε.

«Ευχαριστώ όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες, στο πρόσωπό τους δεν βλέπω μελλοντικούς αντιπάλους, θέλω όλοι να είμαστε ενωμένοι για το καλό της Αττικής» δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το κόμμα της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον διαβεβαιώσω και ότι θα είμαι στον αγώνα για δώσουμε φως στην Ελλάδα, να φύγουμε από τη μιζέρια» είπε ο κ. Πατούλης.

Οι δηλώσεις του κ. Πατούλη

 

Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών έκανε και η κυρία Ρένα Δούρου

 

Πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα έξω από το εκλογικό κέντρο του Κώστα Μπακογιάννη μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε. 

Κόσμος κατέφθασε στο εκλογικό περίπτερο του Κώστα Μπακογιάννη στην πλατεία της Παλαιάς Βουλής προκειμένου να γιορτάσει μαζί του τη μεγάλη νίκη του νέου δημάρχου της Αθήνας. Στο εκλογικό περίπτερο του Κώστα Μπακογιάννη έφτασε και η μητέρα του και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε πως «η Ελλάδα βάφτηκε μπλε και έστειλε το μήνυμα ότι δεν θέλει ψέματα, λαϊκισμούς και δημαγωγίες, αλλά σοβαρότητα».

Οι δηλώσεις του κ. Κώστα Μπακογιάννη

 

Επικράτησε το ΚΚΕ στην Πάτρα – Δηλώσεις Κ. Πελετίδη

«Ο πατραϊκός λαός σήμερα με την ψήφο του διασφάλισε τη δική του νίκη, για να μείνει ο δήμος στα χέρια του λαού και να συνεχιστεί το φιλολαϊκό έργο» είπε ο επανεκλεγείς δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μιλώντας σε πολυπληθή συγκέντρωση έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΚΚΕ, επεσήμανε ότι «θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, ποικιλοτρόπως, για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα» και συμπλήρωσε: «Πιο έμπειροι, θα συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθεια με τους εργαζομένους του δήμου και τον πατραϊκό λαό για τη λειτουργία της πόλης μας, για να υπάρχει ζωή».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, να έχουμε νίκες, ν’ ανακουφίζουμε τα λαϊκά στρώματα» και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε από το ίδιο μετερίζι. Θ’ αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους, τους αγρότες, γι’ αυτά που δικαιούνται. Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος. Ξέρουμε τις αιτίες. Θα τις αντιμετωπίσουμε με περισσότερο πείσμα και επιμονή».

Νίκη έκπληξη Κ. Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί στον α΄ γύρο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας να εξασφάλισε τη δεύτερη θέση έναντι του τρίτου Γ. Ορφανού με διαφορά λίγων ψήφων, ωστόσο στον β΄ γύρο επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση.

«Σήμερα νίκησε η Θεσσαλονίκη. Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους Θεσσαλονικείς, ό,τι κι αν ψήφισαν» δήλωσε ο νέος δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Φορτισμένος συναισθηματικά και εν μέσω συνθημάτων ο κ. Ζέρβας, επικεφαλής της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», στις πρώτες δηλώσεις αμέσως μετά τη νίκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, επεσήμανε ότι «το μυαλό μας θα κατευθύνεται στο να γίνει καλύτερη η ζωή όλων».

«Η ευθύνη, η συνέπεια και η εργατικότητα, είναι η παρακαταθήκη που μου άφησε ο πατέρας μου» σημείωσε.

Ακολούθως ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνεργάτες του, τη μητέρα και τις αδελφές του.

«Μόνο νίκες για τη Θεσσαλονίκη» κατέληξε ο νέος δήμαρχος Κ. Ζέρβας.

 

Ποιες Περιφέρειες και ποιους δήμους χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον χθεσινό β’ γύρο των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεγάλες περιφέρειες και δήμους που είχε καταλάβει στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ενδεικτικά το κυβερνών κόμμα έχασε τις Περιφέρειες Αττικής, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας που πέρασαν πλέον σε «γαλάζια» στελέχη, και αρκετούς μεγάλους δήμους όπως Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευής, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού κ.ά.

Η 13η Περιφέρεια που δεν «βάφτηκε μπλε» είναι η Κρήτη, όπου επικράτησε και πάλι ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ανήκει στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ.

Νικητής και η αποχή

Πάντως, χαρακτηριστικό του β΄γύρου των εκλογών ήταν το μεγάλο ποσοστό της αποχής. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή κινήθηκε λίγο πάνω από το 40%, ενώ στον πρώτο γύρο ήταν 58,43%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης