Για ένδειξη αμηχανίας του Κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης τονίζοντας πως «τα περίεργα ανεβάσματα της φωνής του ήταν μια μεθοδική κίνηση με στόχο να τον συμπονέσουν οι ακροατές». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαπλοκή της αντιπολίτευσης και στη σχέση βασισμένη σε ανταλλάγματα που έχει αναπτύξει με επιχειρηματίες όπως ο Β. Μαρινάκης.

Στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση για την οικονομία, αλλά μόνο για την οικονομία δεν μίλησε, ίσως γιατί αισθάνεται ότι δεν είναι προνομιακό πεδίο για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε με πολύ εκνευρισμό, να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων..Είπατε σαράντα φορές “ψεύτης”, ένδειξη της αμηχανίας που κάνει τον ομιλητή να κινείται στα όρια του γραφικού» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

«Σ’ αυτό το κρεσέντο βρήκατε ελάχιστο χρόνο να αναφερθείτε στην οικονομία. Ούτε κι εσείς μπορείτε να αμφισβητήσετε αυτό που όλοι αναγνωρίζουν. Ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και οι αγορές είναι ορθάνοιχτες και χωρίς καμιά επιβάρυνση» ανέφερε.

«Υπάρχει κανείς σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Εγώ δεν θυμάμαι να πέτυχε κανείς κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό θα έλεγα ότι είναι δείγμα θράσους να έρχεστε εσείς και να μας κάνετε κριτική για το ύψος των πλεονασμάτων» είπε και πρόσθεσε: «Η εικόνα είναι μαύρη γιατί είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε και συρρικνώσατε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25 μονάδες. Συρρικνώσατε τον εθνικό πλούτο κατά το ένα τέταρτο και έχετε το θράσος να έρχεστε σ’ αυτή την αίθουσα και να μας παρουσιάζετε διαγράμματα;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για πρώτη φορά θα μηδενιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αντιπολίτευσης: «Αυτή η κρυφή ατζέντα που ετοιμάζετε εσείς είναι μια ατζέντα απολύσεων, ένα τρισχειρότερο μνημόνιο».

«Το επενδυτικό σοκ που ετοιμάζετε είναι μία κρυφή ατζέντα κατάργησης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο ένα τρισχειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό» επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ σημείωσε: «Το δημιουργικό σοκ που ετοιμάζετε είναι μία κρυφή ατζέντα απολύσεων, ατζέντα κατάργησης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο ένα τρισχειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό».

Εστιάζοντας στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Όταν εμείς διαπραγματευόμασταν με το ΔΝΤ, απαιτούσατε να κλείσουμε την αξιολόγηση και να δεχθούμε τα μέτρα».

«Μέχρι χθες θεωρούσατε δεδομένη την περικοπή, εγκαλούσατε τον κ. Μοσκοβισί και σήμερα καταθέτετε τροπολογία. Οι συνταξιούχοι είναι άνθρωποι με περηφάνια και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους καταδίκασαν στη φτώχεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη στο προσφυγικό

«Ο τυχοδιωκτισμός του κ.Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στα θέματα της οικονομίας. Ομολογήσατε με θαυμασμό προηγουμένως ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πήρε 49%. Γι’αυτό παίρνετε σαφή θέση στο μείζον διακύβευμα στην Ευρώπη και ταυτίζεστε με την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πλευρά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης» είπε και συμπλήρωσε:

«Είμαστε περήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού την 5η του Ιούλη. Είμαστε περήφανοι γιατί τολμήσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο τον ελληνικό λαό. Ο λαός ψήφισε την 5η του Ιουλίου, αλλά ψήφισε και τον Σεπτέμβρη και αυτή η ετυμηγορία του σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δίχως την ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν θα είχαμε καταφέρει να φύγουμε από τα μνημόνια, Όταν εσείς φωνάζατε «Βάστα, Σόιμπλε», εμείς αντιστεκόμαστε. Το να μας κάνετε μαθήματα για το πως χειριστήκαμε το «Όχι» του ελληνικού λαού είναι πολιτικό θράσος».

«Έχετε σκεφτεί ότι στην ουσία στρέφεστε ενάντια στην πατρίδα μας; Έχετε σκεφθεί ότι κάποιοι ομοϊδεάτες σας κάποια στιγμή μπορεί να αφήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση μόνη της;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως ετοιμάζει «σοκ για τον ελληνικό λαό, αλλά ευτυχώς τα σχέδια του θα μείνουν στα συρτάρια».

Παρατήρησε ότι πιστός στο δόγμα του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για εργασία 12 ωρών την ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ-άουτ, τη συντριβή της εργασίας, την καθήλωση του κατώτατου μισθού.

Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη:

«Επιμένετε να λέτε ψέματα πως με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα».

«Οι άνθρωποι παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και ότι καμιά σχέση δεν έχουν με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας» τόνισε για να προσθέσει: «Οι γείτονες μας διατυμπανίζουν ότι δεν υπάρχει καμιά μειονότητα στην Ελλάδα και έρχεστε εσείς κ. Μητσοτάκη να πείτε σε ένα διεθνές περιοδικό για αυτονομιστικές δυνάμεις; Γίνεστε εθνικά επικίνδυνος και πρέπει να το προσέξετε αυτό».

Αναφορά Τσίπρα στους επιχειρηματίες με τους οποίους έχει αναπτύξει σχέσεις η αντιπολίτευση 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει «χατίρια» σε διαφόρους επιχειρηματίες, όπως πράττει η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας: 

«Χατίρια εμείς σε επιχειρηματίες δεν κάναμε και δεν κάνουμε. Ο κ.Μπόμπολας δεν έχει πια την εφημερίδα Έθνος, γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κ.Ψυχάρης δεν έχει πια τον ΔΟΛ, δεν είναι το ισχυρό πρόσωπο όλων των κυβερνήσεων από την περίοδο Σημίτη και μετά, για τον ίδιο λόγο, γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνειά του».

«Όσο περνάει από το χέρι μας θα είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες ίσοι στο νόμο και χατίρια σε επιχειρηματίες εμείς δεν κάναμε, δεν κάνουμε και δεν θα κάνουμε. Έχετε τη δυνατότητα εσείς να πείτε το ίδιο;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Μπορείτε να ισχυριστείτε το ίδιο για τον κ.Χριστοφοράκο και την Siemens, για τον κ.Φρουζή και τη Novartis για τον κ.Μαρινάκη;».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τη δευτερολογία του πρωθυπουργού:

«Δεν είμαστε το ίδιο κ.Μητσοτάκη. Έχουμε άλλη διαδρομή, άλλο φορτίο και μην προσπαθείτε να κάνετε συγκρίσεις. Σταματήστε κ.Μητσοτάκη να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως δήθεν θύμα για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα οικονομικά της οικογένειάς σας. Ποσώς μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά σας, αλλά φανταστείτε αν εγώ αρνιόμουν να παρουσιάσω το πόθεν έσχες της συζύγου μου, τι θα λέγατε για μένα. Κύριε Μητσοτάκη είστε ο ορισμός του όρου πολιτική διαπλοκή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία» είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη τη δευτερολογία του πρωθυπουργού:

Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης