Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, σημειώνοντας πως εκείνο που ζητήθηκε από το χθεσινό EuroWorking Group ήταν να υποβληθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι προς τα τέλη του μήνα θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση.

Για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Όταν θα ξέρουμε την ημερομηνία έναρξης της τρίτης αξιολόγησης θα ξέρουμε και το πότε θα κλείσει. Θέλουμε και εμείς και οι θεσμοί να κλείσει το συντομότερο δυνατό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνοντας το στόχο για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το πακέτο «Γιούνκερ» ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως το υπουργείο Οικονομίας το έχει χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση από τις μεσαίες χώρες της ευρωζώνης στην απορρόφησή του.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπεριέχει ανταγωνιστική διαδικασία , «δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ποσό γα κάθε χώρα» και πρόσθεσε πως υποβάλλονται προτάσεις και μετά αποφασίζεται ποιο επιχειρηματικό σχέδιο θα επιλεχθεί και θα χρηματοδοτηθεί.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με την ανάπτυξη που καταγράφεται ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Ερωτηθείς για την στήριξη της επιχειρηματικότητας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση όπως αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ καθώς και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε επιχειρήσεις με υψηλούς μισθούς , που προάγουν την καινοτομία, δεν έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα , είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε για το νέο παραγωγικό μοντέλο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε «δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση (…) για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, υπάρχουν δομικά προβλήματα , αλλά έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις».

Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που πιέζονται εν μέσω κρίσης και φορολογίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν επισκέφτηκε μόνο τον Παπαστράτο και την Apivita , επισκέφτηκε και το Impact Hub, που αφορά σε νεοφυείς επιχειρήσεις , οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επίσης συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με την ΕΣΕΕ ακριβώς για να ακούσει τα προβλήματά τους».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό , στον οποίο μπορούν να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια, οι οποίοι χρωστούν από 20.000 ευρώ και πάνω. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο αντίστοιχος νόμος Δένδια ήταν πολύ πιο σκληρός καθώς είχε περισσότερα κατώτατα όρια οπότε δυσκολεύονταν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως εκτιμά το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών έχει γίνει από τον ESM και δείχνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, έχουν κεφαλαιακή επάρκεια», ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο ωστόσο έχει λήξει από την πρώτη αξιολόγηση. Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως έχει εξασφαλιστεί η πρώτη κατοικία.

Ερωτηθείς για το άρθρο του πρωθυπουργού, και το κείμενο των «53» ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως δεν είδε κανένα κείμενο αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλοδεχούμενο , πρόσθεσε πως πάντα στην Αριστερά υπήρχαν συζητήσεις και κρίσεις για πολιτικούς χώρους «το άρθρο του πρωθυπουργού εγγράφεται σε αυτή την παράδοση να κρίνουμε τις πολιτικές » είπε ο κ. Τζανακόπουλος κι πρόσθεσε « το ΠΑΣΟΚ του 81 εγγραφόταν σε μια παράδοση που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο αριστερό άκρο του φάσματος, ξεκίνησε με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα , και σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές» είπε μεταξύ άλλων.

Για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως η κυβέρνηση δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος, ωστόσο είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αδελφό κόμμα το Die Linke.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης