Δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και όχι μόνο, εξαπέλυσε στην ομιλία του προς την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Κυριακή στο ΣΕΦ.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το ΚΚΕ είναι στο πλευρό «των εργατών που κατά εκατοντάδες αυτές τις μέρες πετιούνται στο δρόμο από το κλείσιμο εργοστασίων, άλλων επιχειρήσεων». «Οι ψεύτικες προσδοκίες και οι ελπίδες» είπε «τέλειωσαν πολύ νωρίς, στον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Ένα χρόνο κατά τον οποίο οι βιομήχανοι μέσω του ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτούν νέες φοροαπαλλαγές, πρόσθετα εργαλεία κρατικής στήριξή τους, την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να εισάγουν στα σχολεία ειδικό μάθημα Φορολογικής Συνείδησης, επειδή προφανώς… ανακάλυψαν -οι φωστήρες- ότι η φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή γίνεται από μαθητές και φοιτητές κι όχι από το μεγάλο κεφάλαιο!».

Ακολούθως ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε σε λαϊκό ξεσηκωμό για το Ασφαλιστικό και επισήμανε: «Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι μια ακόμα απόδειξη πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ ολοκληρώνουν τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να τελειώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

»Γιατί βρώμικη δουλειά είναι να υλοποιείς κατά γράμμα, απαιτήσεις που για χρόνια είχε το κεφάλαιο, να ξεμπερδεύει το κράτος με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης προκειμένου το χρήμα που θα του απομένει να δοθεί στους καπιταλιστές για τις επενδύσεις τους. Βρώμικη δουλειά είναι να μετατρέπεις την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου και τη σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου και να ανοίγεις έτσι το δρόμο για χρυσές δουλειές στους μεγαλεμπόρους στην υγεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»… Έχουν δίκιο στην κυβέρνηση, το σχέδιο τους για το ασφαλιστικό είναι βαθιά ταξικό γιατί πλήττει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό το στηρίζουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όλα μαζί τα κοράκια της πλουτοκρατίας. Γι’ αυτό το καλοδέχεται η τρόικα, γιατί ουσιαστικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει όλους τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όλες τις μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι τα προηγούμενα χρόνια, όλες τις ανατροπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα.

»… Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια ενταφίαζαν ένα προς ένα τα κοινωνικά – ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού μας, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βάζει οριστικά ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση. Και την ίδια ώρα που βάζουν την ταφόπλακα στο ασφαλιστικό λένε στους εργαζόμενους να διαλέξουν από τι ξύλο θα ‘ναι το φέρετρο.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το έγκλημα χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια ψέματα, τους ίδιους εκβιασμούς, τις ίδιες απειλές με τους προκατόχους του στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης. … Ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια, και ότι το σχέδιο τους για το ασφαλιστικό είναι σχέδιο σωτηρίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάθε φορά που τα αστικά κόμματα “έσωζαν” το ασφαλιστικό, οι συνταξιούχοι μετρούσαν νέες απώλειες, οι νέες γενιές έβλεπαν τη σύνταξη να συρρικνώνεται και η μεγαλοεργοδοσία έτριβε τα χέρια της».

«Τα περί μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού οι σημερινοί και αυριανοί συνταξιούχοι πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνοντάς την πολιτικά αυτή τη φορά» αντέτεινε ο κ. Κουτσούμπας. 

«Γιατί όταν οι σημερινοί συνταξιούχοι πλήρωναν διπλά και τριπλά για τις συντάξεις, την ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, κράτος και μονοπώλια λεηλατούσαν τα αποθεματικά των ταμείων, τέλειωναν σιγά σιγά με τη κοινωνική ασφάλιση, πότε στο όνομα των περικοπών των κοινωνικών δαπανών, πότε στο όνομα μείωσης του εργατικού κόστους, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, πότε με το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο.

»Το ίδιο πρέπει να κάνει και η νέα γενιά, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που βλέπουν τη σύνταξη και την ασφάλιση ως άπιαστο όνειρο. Ποιος νέος μπορεί σήμερα μέσα σ’ αυτή την εργασιακή ζούγκλα να συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης; Και ποιος θα μπορεί να ζήσει με τη λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ; Αυτή είναι η “κοινωνική δικαιοσύνη”, η “αξιοπρεπής διαβίωση”, η “προστασία των αδυνάτων” που επικαλείται η κυβέρνηση ότι διασφαλίζει με το σχέδιο της για το ασφαλιστικό. Φαίνεται πως στα κολέγια της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και στα σεμινάρια της αστικής τάξης που φοιτούν τελευταία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι λέξεις αλλάζουν νόημα.

»… Και τέλος πάντων ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση, όταν λέει ότι με την επιστροφή μελλοντικά στην καπιταλιστική ανάπτυξη θα αποκατασταθούν οι απώλειες, όταν αυτή προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων; Όταν μάλιστα κι αυτή η ανάκαμψη όχι μόνο είναι αβέβαιη, αλλά όλο και περισσότερο διαγράφεται η προοπτική μιας νέας πιο βαθιάς συγχρονισμένης κρίσης, αν δει κανείς την κατάσταση ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών.

»Η σφαγή στο ασφαλιστικό δεν είναι προσωρινή. Είναι μόνιμη, γιατί μόνιμη είναι η απαίτηση του κεφαλαίου για να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μισθός του εργάτη, η τιμή της εργατικής δύναμης.
Θέλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με μισθό έως 500 ευρώ, χωρίς σταθερή δουλειά, μέχρι τα βαθιά γεράματα, με ελάχιστες κοινωνικές παροχές και συντάξεις.

»Η σφαγή στο ασφαλιστικό ξεκίνησε μάλιστα σε συνθήκες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, κι όλα αυτά τα πρωτοφανής αγριότητας μέτρα αποτελούσαν κατευθύνσεις της ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
Τα ίδια μέτρα στην κοινωνική ασφάλιση παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς ευρώ, υλοποιούνται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο».

Ως προς τη γραμμή του κόμματός του, ο γενικός γραμματέας του κόμματος τόνισε ότι το ΚΚΕ «επιμένει να μιλάει για κατακτήσεις και δικαιώματα, να μιλάει για τα αυτονόητα που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας, για να ζήσει με αξιοπρέπεια».

«Ναι, μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα! Ο εργαζόμενος, μετά από χρόνια δουλειάς, να βγαίνει έγκαιρα στην σύνταξη και να ζει ανθρώπινα. Ο άνεργος, ο συνταξιούχος να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να κάνει εξετάσεις, να παίρνει τα φάρμακά του χωρίς να τα χρυσοπληρώνει. Ο εργάτης να έχει εξασφαλισμένη περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος στη δουλειά. Να προστατεύεται η μητρότητα, η οικογένεια. Να παρέχονται σε όλους υψηλού επιπέδου παροχές υγείας-πρόνοιας.

»Και σε όσους μας ρωτάνε αν μπορούν όλα αυτά να γίνουν, αν μπορούμε να απολαμβάνουμε πραγματικά μια ζωή με δικαιώματα, απαντάμε κατηγορηματικά: Ναι μπορούμε γιατί σήμερα, παρά τις αρνητικές συνέπειες και τις δυσκολίες από την κρίση, η χώρα μας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες. Η τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη είναι τεράστια. Χάρη στη δουλειά του λαού και του πλούτου που παράγει, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ζωή αξιοπρεπή και με ευημερία.

»Και μια τέτοια ζωή με δικαιώματα απολάμβαναν οι εργαζόμενοι εκεί που στο επίκεντρο ήταν οι δικές τους ανάγκες και όχι του κεφαλαίου. Εκεί που τα κλειδιά της οικονομίας τα είχε η εργατική-λαϊκή εξουσία, στις χώρες δηλαδή που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός και μάλιστα τον προηγούμενο αιώνα».

Για την εκλογή νέας ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Η ανάδειξη νέου Προέδρου τη ΝΔ αποτελεί σήμερα κόμβο της γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος. Είναι υπαρκτή η ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος να στήσει “νέα” κάλπικα δίπολα που θα αποπροσανατολίζουν το λαό από τον πραγματικό του αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να στήσει “νέες” πλαστές διαχωριστικές γραμμές που θα εγκλωβίζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε “εναλλακτικές” εντός των τειχών.

»Ήδη προσπαθούν να επαναφέρουν το κάλπικο δίλημμα “αριστερά- δεξιά”. Όπου “αριστερά” η σοσιαλδημοκρατία, η κεντροαριστερή αστική εκδοχή του μνημονιακού πλέον Τσίπρα και “δεξιά” η νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά αστική εκδοχή του επίσης σταθερά μνημονιακού Μητσοτάκη».

«Ανοιχτή βέβαια ακόμα παραμένει και η επιδίωξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων προς όφελος της επιτυχούς προώθησης των επιδιώξεων του κεφαλαίου, μέσα από την συνένωση του αστικού πολιτικού κόσμου με αντίπαλο το λαό και το κίνημά του» είπε ο κ. Κουτσούμπας για την ευρύτερη αντιπολίτευση. 

«Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό παίζει ο γνωστός “λαγός” Λεβέντης του συστήματος, με τα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται πλάι στον Πρωθυπουργό, να εκστασιάζονται μάλιστα εκθειάζοντας την “πολιτική ωριμότητα” του λαγού!

»Συνολικά το πολιτικό σύστημα, προσπαθεί να ισορροπήσει: Από τη μια, ανάμεσα στην ανάγκη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων για να περνάει όσο γίνεται απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, και από την άλλη στην ανάγκη να διατηρείται το ιδιαίτερο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα κάθε ξεχωριστής πολιτικής δύναμης, για να μπορεί να παίζει το παιγνίδι του εγκλωβισμού του λαού, μέσα από δικομματικές και ευρύτερες κοκορομαχίες.

»Ταυτόχρονα, το σύστημα δεν ξεχνάει την προσπάθεια διαμόρφωσης του νέου οπορτουνιστικού πόλου παγίδευσης αγωνιστών, για να τα χρησιμοποιήσει ως αναχώματα και “τσόντες” σε κυβερνητικές και άλλες συνεργασίες και εκδουλεύσεις αργότερα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης