Το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών σε μια περαιθτέρω νίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει η Citigroup σε νέο της note, επισημαίνονται πως πλέον έχουν μειωθεί οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται, η συμφωνία Πρεσπών ψηφίστηκε με 153 ψήφους από 300 βουλευτές, καθώς το κόμμα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξασφάλισε 8 ψήφους από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία επιλύει μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 ετών μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας της ΠΓΔΜ επί του επίσημου ονόματος της τελευταίας, που τώρα συμφωνήθηκε ως “Βόρεια Μακεδονία”. Η διαμάχη εμπόδιζε τη βαλκανική χώρα να υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ λόγω του ελληνικού βέτο.

Η συμφωνία θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία του Τσίπρα στα μάτια της Ε.Ε κατά την έναρξη ενός κρίσιμου έτους τόσο για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάιο όσο και για τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα που θα διεξαχθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπως σχολιάζει η Citi.

Σε εθνικό επίπεδο, όπως προσθέτει, ο Τσίπρας επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης και κέρδισε και την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών, σε μία ένδειξη πολιτικής δύναμης, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζει η αμερικάνικη τράπεζα, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα φαίνεται να έχει υποχωρήσει, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης