Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα επικριτικό για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα είναι σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρεται σχετικά: «εάν ρωτήσεις τον κ. Βαρουφάκη για τη δυσάρεστη κατάσταση της χώρας του, είναι πιθανό να λάβεις μια πολύ διαφορετική απάντηση σε σχέση με αυτή που θα ακουγόταν σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης».

Σαπέν: «Ο χρόνος για την Ελλάδα περνά και αυτό που απαιτείται δεν είναι δηλώσεις προθέσεων ή σλόγκαν αλλά στοιχεία και διασταυρωμένα δεδομένα»
Το δημοσίευμα αναφέρεται -εμμέσως πλην σαφώς- στην αοριστία που έχει δημιουργήσει ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα πεπεισμένος ότι η έξι εβδομάδων κυβέρνηση κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ωστόσο, οι ομόλογοί του, κατά το πρόσφατο Eurogroup, έστειλαν μικτά μηνύματα, σημειώνοντας ότι δεν έχουν παρασχεθεί λεπτομέρειες για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, χρήματα και φίλους. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανέφερε στις Βρυξέλλες ότι «ο χρόνος περνά και αυτό που απαιτείται δεν είναι δηλώσεις προθέσεων ή σλόγκαν αλλά στοιχεία και διασταυρωμένα δεδομένα».

Επίσης, το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει την εκταμίευση χρηματοδοτικού ποσού ύψους επτά δις ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο η χώρα να ξεμείνει από ρευστότητα μέχρι το τέλος του μήνα.

Το πρακτορείο αναφέρεται και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν απολύτως χάσιμο χρόνου.

Ντάισελμπλουμ: Oι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν απολύτως χάσιμο χρόνουΚι ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, θεωρεί ότι οι χειρισμοί του βαίνουν καλώς, αναλυτές που μιλούν στο πρακτορείο έχουν διαφορετική άποψη. «Εάν η κατάσταση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία διότι διαφορετικά εισέρχεσαι σε μία φάση όπου τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν. Και σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρά» σημειώνει ο Άντριου Λιντς, διαχειριστής κεφαλαίων της Schroder Investment Management Ltd.

Ο Βαρουφάκης φέρεται να έχει εκνευρίσει τους ομολόγους τους, όταν προσήλθε με 35 λεπτά καθυστέρηση σε ένα από τα τελευταία Eurogroup αυτού του μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προκαλούν εκνευρισμό στους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δηλώσεις Βαρουφάκη στις 8 Φεβρουαρίου κατά τις οποίες Ιταλοί αξιωματούχοι τού είπαν ότι η χώρα του κινδυνεύει με χρεοκοπία εκνεύρισαν την ιταλική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν να σημειώνει ότι τα σχόλια του Βαρουφάκη ήταν «εκτός τόπου»…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης