Αβραμόπουλος: «Δεν αποκλείεται τρομοκράτες γαλλικής ιθαγένειας να εντοπίσθηκαν στην Ελλάδα!»

Αβραμόπουλος: «Δεν αποκλείεται τρομοκράτες γαλλικής ιθαγένειας να εντοπίσθηκαν στην Ελλάδα!»
Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Σε χθεσινή γραπτή του απάντηση προς τον Γάλλο ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ακροδεξιάς (ENF) στο Ευρωκοινοβούλιο Dominique Martin (ENF), ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν εντοπισθεί στην Ελλάδα τρομοκράτες-μαχητές, γαλλικής ιθαγένειας, που επέστρεψαν στην Ε.Ε.

Στις 8 Μαρτίου 2018, ο Γάλλος ευρωβουλευτής έθεσε, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, το θέμα της επιστροφής στην Ε.Ε. ορισμένων από τους 5.000 «Ευρωπαίους», που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να ενταχθούν και να εκπαιδευθούν σε τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που επέστρεψαν στην Ε.Ε. έχουν τη γαλλική ιθαγένεια, τόνισε ο ευρωβουλευτής και ανέφερε ως χώρα-παράδειγμα εισόδου τους την Ελλάδα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι:

«Εάν εντοπιστούν αυτοί οι 'γαλλικοί' τρομοκράτες κατά την προσπάθεια διέλευσης των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν (για παράδειγμα, στην Ελλάδα), ποια διαδικασία συστήνουν σήμερα η Eurojust και η Επιτροπή στις ελληνικές Αρχές;».

Στη χθεσινή του απάντηση ο επίτροπος Αβραμόπουλος επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, το ενδεχόμενο να έχουν εντοπισθεί στην Ελλάδα γαλλικής ιθαγένειας τρομοκράτες και δίνει, μάλιστα, και συμβουλές για το πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν τέτοια περιστατικά.

Αναφέρει, συγκεκριμένα ότι:

«Το παράδειγμα που έθιξε ο αξιότιμος βουλευτής αφορά έναν αλλοδαπό τρομοκράτη μαχητή γαλλικής ιθαγένειας ο οποίος εντοπίζεται κατά την επιστροφή του στην Ένωση στην Ελλάδα. Αν υποτεθεί ότι η ανίχνευση πραγματοποιείται με βάση καταχώριση των γαλλικών αρχών στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις γαλλικές αρχές και να αναλάβουν τη δράση, η οποία μπορεί να είναι είτε σύλληψη βάσει έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή διενέργεια διακριτικού ή ειδικού ελέγχου του προσώπου σύμφωνα με το άρθρο 36 της απόφασης 2007/533 / ΔΕΥ του Συμβουλίου».

Γενικότερα δε και αναφερόμενος στο θέμα του κατά πόσον μπορεί η Κομισιόν και οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να εμποδίσουν την επάνοδο τρομοκρατών-ευρωπαϊκής ιθαγένειας στην Ευρώπη, ο επίτροπος δεν δείχνει καθόλου βέβαιος για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Όπως αναφέρει, η Κομισιόν δεν έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύει στους πολίτες της Ε.Ε. να επιστρέφουν στην Ένωση. Επιπλέον, το άρθρο 3 παράγραφος 2 του πρωτοκόλλου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ορίζει ότι κανείς δεν θα στερηθεί του δικαιώματος εισόδου στο έδαφος του κράτους του οποίου είναι υπήκοος.

Απλώς η Κομισιόν «συνιστά» (sic) στα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τα εργαλεία που παρέχει η Ε.Ε. για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση των λεγόμενων ξένων τρομοκρατικών μαχητών.

Η Κομισιόν έχει «συστήσει», επίσης, στα κράτη-μέλη να ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ατόμων που σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. για να συμμετάσχουν σε τρομοκρατική ομάδα. Μόλις καταχωριστούν τα εν λόγω έγγραφα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), θα εντοπιστούν κατά την έξοδο, συνεπεία των οποίων το άτομο δεν θα μπορέσει να φύγει.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018, 14:59