Την απογοητευτική ανταπόκριση ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo» ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι αντί του αρχικού στόχου των 160.000, μόλις 10.500 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί. Ο ίδιος αποδίδει τις δυσλειτουργίες της Ε.Ε. στην τάση ορισμένων κρατών-μελών να θέτουν ως προτεραιότητα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής και τονίζει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιακή αρχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, κατοχυρωμένη στις Συνθήκες της Ε.Ε. Ο επίτροπος αναφέρει, επίσης, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών αποτελεί σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και προσθέτει ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία εφαρμόζει πλήρως τα συμφωνηθέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η πόρτα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. πρέπει να μείνει ανοιχτή, καθώς οι δύο πλευρές χρειάζονται η μία την άλλη. Η Τουρκία, ωστόσο, αναφέρει ο ίδιος, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τις αρχές επί των οποίων βασίζεται η Ε.Ε., ήτοι το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών.

Ως προς τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν, ο επίτροπος Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η κατά το δυνατό συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ότι έχει προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αστυνομικής αρχής αντίστοιχης του αμερικανικού FBI, πρόταση η οποία έχει συναντήσει την αντίδραση ορισμένων κρατών-μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης