Για ατολμία της ηγεσίας της ΕΕ να λάβει αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως το ζήτημα του κοινού ευρωπαϊκού ασύλου και της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έγινε μία πολύ δύσκολη συζήτηση για κορυφαία θέματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ και τις δύο ημέρες και σημείωσε ότι «δυστυχώς, σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα δεν ελήφθησαν αποφάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε ξεκάθαρα ότι εκτός του Brexit, στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει ο κίνδυνος οι αποφάσεις να οδηγηθούν στις καλένδες, ή μετά τις εκλογές. Μάλιστα, έκανε λόγο ότι από κάποιους αυτό είναι επιλογή και κρύβει σκοπιμότητες.

Τους σκιαγράφησε τονίζοντας ότι είναι επιλογή «γι’ αυτούς που επενδύουν στη λιγότερη Ευρώπη, της λιγότερης αλληλεγγύης. Θεωρούν ότι θα έχουν ενισχυμένες θέσεις μετά τις Ευρωεκλογές καθώς βλέπουμε ενίσχυση της ακροδεξιάς και του ευρωπαϊκού απομονωτισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέχισε λέγοντας ότι και αυτοί που «αντιμάχονται αυτές τις δυνάμεις εμφανίζονται τόσο άτολμες να λάβουν αποφάσεις» και «ρίχνουν νερό στον μύλο του ευρωσκεπτικισμού».

Προανήγγειλε συνάντηση των ηγετών των χωρών του Νότου στη Λευκωσία στα τέλη Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι θα θέσει το ζήτημα και θα ζητήσει σθεναρή και συλλογική στάση στο αίτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν ειναι δυνατό να μην βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας. Ειδικά για τους αγρότες σημείωσε ότι δεν μπορεί η πολιτική της Ευρώπης να τους ζητά περισσότερα και να τους δίνει λιγότερα.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε για την Ελλάδα ότι υπέστη αδικία στην κατανομή των πόρων, θυμίζοντας, όπως είπε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε να γίνει ο υπολογισμός σύμφωνα με το ΑΕΠ προ κρίσης.

Με βάση τον επανυπολογισμό του μοντέλου, κινδυνεύει και η Ελλάδα να χάσει πόρους όπως και άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από τη κρίση, «αυτήν την αδικία, εμείς δεν θα την δεχτούμε και φαντάζομαι και άλλες χώρες δεν θα τη δεχτούν» πρόσθεσε για την αγροτική πολιτική που σχεδιάζει η Ε.Ε.

Δεν μπορεί κάθε χώρα να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης μόνη της, η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί. Σε αυτή τη στάση θα επιμείνουμε, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης