Στην Ολομέλεια της Βουλής συνεχίζεται η πολιτική κόντρα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία οδήγησε στο πολιτικό «διαζύγιο» Τσίπρα – Καμμένου και στην παραίτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ από τη θέση του υπουργού Άμυνας.
Στις 12.00 το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε και θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.
Στις 12.00 το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ΤετάρτηςΤη συζήτηση θα ανοίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα ολοκληρωθεί με αντίστοιχη σειρά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Μεταξύ άλλων θα μιλήσουν και εκπρόσωποι κομμάτων – πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα.
Στο πολιτικό τοπίο των τελευταίων ημερών επικρατεί ένα έντονο σκηνικό ρευστότητας. Τελευταίο δείγμα είναι η δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι εμμένει στη θέση του και πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στο κόμμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή τη διαγραφή του βουλευτή από την Κ.Ο. του Ποταμιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προφανές ότι έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» σχολίαζαν στελέχη κοντά στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Eκτός ΑΝ.ΕΛ. τέθηκαν οι κ.κ. Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι χθες τοποθετήθηκαν ανοικτά και επίσημα επί του ζητήματος, αναφέροντας ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.
Η κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά έμεινε προσηλωμένη στην κομματική γραμμή και χθες ανακοίνωσε την παραίτησή της. «Είναι υποχρέωσή μου, απέναντι στις θυσίες των προγόνων μας, ώστε το ελληνικό όνομα Μακεδονία να παραμένει η δίκαιη κληρονομιά των Ελλήνων και κανενός άλλου! Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το στέλεχος των ΑΝΕΛ.
Οι υπόλοιποι βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί σε παρελθόντα χρόνο -έμμεσα ή άμεσα – αναφέροντας ή αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση είναι οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης, ο Τέρενς Κουίκ, πρώτος επιλαχών μεν αλλά όχι βουλευτής δε, δήλωσε πως δεν εγκαταλείπει το υφυπουργείο του στο ΥΠΕΞ.
Καμμένος: «Θα παλέψω να μην υπάρξουν οι 151 βουλευτές»

Στο μεταξύ, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης στο STAR ο Πάνος Καμμένος απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν συνυπογράφει μαζί με τους ΑΝΕΛ πρόταση μομφής, με την προϋπόθεση να αρνηθεί σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονία και διαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιμένουμε, καμία χρήση του όρου Μακεδονία. Θα κάνω οτιδήποτε προβλέπεται συνταγματικά για να μην περάσει η συμφωνία» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενώ σημείωσε πως «οι βουλευτές που φεύγουν από μένα, αποστατούν, με προδίδουν. Και μόνος μου να μείνω, τα ίδια θα λέω».

Την ίδια ώρα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Καλώ για ύστατη στιγμή τον πρωθυπουργό να αποσύρει την ψηφοφορία. Να φέρει την κάλπη και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν θέλει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Ο κ. Τσίπρας ήταν πάντα ειλικρινής σε μένα, αλλά είχε υποχρέωση να μη δώσει καρέκλα σε αυτούς που φεύγουν από μένα» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας παράλληλα πως «οι άνθρωποι που πούλησαν εμένα, θα πουλήσουν και τον κ. Τσίπρα».

«Έχουμε κινέζικους δράκους στην πολιτική» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «η κα Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης έβγαζαν πύρινους λόγους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα στηρίζουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά».

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε, δε, πως θα προσπαθήσει να μην εξασφαλιστούν οι 151 βουλευτές για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Θα παλέψω να μην υπάρξουν οι 151 βουλευτές. Την κυβέρνηση τη γέννησα με τον Τσίπρα, δεν έχει την εμπιστοσύνη μας, γιατί συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η Έλενα Κουντουρά με πρόδωσε»

O Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά πως τον πρόδωσε, ενώ έστρεψε τα πυρά του και στον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποίησε τους ΑΝΕΛ. «Η κυρία Κουντουρά με πρόδωσε και εμένα και τους ψηφοφόρους της. Ο κ. Κόκκαλης λέει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατήγγειλε ακόμα χρηματισμούς και δωροδοκίες από μεγάλα συμφέροντα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί στήριξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως το ίδρυμα Σόρος είναι πίσω από πολλές ενέργειες, ενώ συμπλήρωσε πως ο ίδιος θα δώσει το παρών στο προσεχές συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που διοργανώνεται.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης