ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ SINGULAR LOGIC

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ιστορική νίκη πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το θρίλερ της αυτοδυναμίας κράτησε όλο το βράδυ, αλλά τελικά ο μεγάλος στόχος της Κουμουνδούρου δεν επετεύχθη και έτσι θα αναζητηθεί συνεργασία.

Το ραντεβού του Τσίπρα με τον Καμμένο θα γίνει στις 10.30 το πρωί της ΔευτέραςΚάποιοι θεωρούν ότι στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, για να βάλουν πλάτη στη δύσκολη πορεία. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να μη διακινδυνεύσει με νέες εκλογές την πορεία της χώρας, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, και ήδη είναι στα σκαριά ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή.

Προς κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ

Το ραντεβού του Τσίπρα με τον Καμμένο θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στην αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης και θα συναντηθεί επίσης με τον Σταύρο Θεοδωράκη του «Ποταμιού», ενώ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και στον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δ. Κουτσούμπα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει.

Πάντως, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει διαμηνύσει ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση όπου θα συμμετέχει ο Πάνος Καμμένος. Συνεργάτες του μάλιστα απέκλειαν ακόμα και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής. Το ίδιο έχει διαμηνύσει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: δεν μπαίνει σε κυβέρνηση με το Ποτάμι.

Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στη Βουλή, η οποία θα συνέλθει σε σώμα στις 5 Φεβρουαρίου για να εγκριθούν οι προγραμματικές δηλώσεις.

Το επόμενο μεγάλο θέμα θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις πληροφορίες να είναι ασαφείς ακόμη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο με πρόταση σε Κώστα Καραμανλή ή Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως φέρεται να απορρίπτει κάθε σχετική συζήτηση, εν αντιθέσει με τον Ευρωπαίο επίτροπο. Άλλοι, εντός της Κουμουνδούρου, επιμένουν ότι το πρόσωπο που θα προταθεί πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, προκρίνοντας τον Φώτη Κουβέλη ή τον Κώστα Γαβρά.

Στο τραπέζι τα ονόματα για τις υπουργικές θέσεις

Με την ολοκλήρωση των επαφών, θα σχηματιστεί η πρώτη ελληνική κυβέρνηση με κορμό αριστερό κόμμα. Όλα δείχνουν ότι κορυφαίο και κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Γ. Δραγασάκης, πιθανότατα από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευ. Τσακαλώτο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένα από τα δύο υπερυπουργεία, καθώς αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής του θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Γ. Σταθάκης.

Συζήτηση για το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη γίνει με τον Δ. Παπαδημούλη. Επίσης έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου Υπουργείου Μετανάστευσης και για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τ. Χριστοδουλοπούλου.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η κατάργηση του Υπουργείου Τύπου. Θα υπάρχει κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά πάσα πιθανότητα ο Π. Σκουρλέτης.

Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν πιθανώς ο Ν. Παππάς και ο Θ. Καρτερός.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτήν τη στιγμή η τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας παίζει το όνομα του Θ. Δρίτσα.

Γκρίνια στη ΝΔ – οργή στο ΠΑΣΟΚ

Στη Νέα Δημοκρατία το σοκ ήταν μεγάλο από την ήττα. Οι πρώτες γκρίνιες άρχισαν πριν καν βγουν στον αέρα τα exit polls. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς με τη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την ηγεσία. Η αιτιολογία είναι ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα έχασε μόλις 1-2% από τις δυνάμεις του 2012 παρά τα αντιδημοφιλή μέτρα που ελήφθησαν. Οι «σαμαρικοί» επιμένουν ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας, αλλά και αν τεθεί, ο Α. Σαμαράς θα απευθυνθεί στη βάση της ΝΔ, και -ελλείψει άλλου ισχυρού αντιπάλου- εκτιμούν ότι θα επανεκλεγεί άνετα πρόεδρος του κόμματος.

Οι «καραμανλικοί» είναι στα… κάγκελα, κάνοντας λόγο για σαρωτική ήττα περίπου 8 μονάδων, και τονίζουν ότι «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο ηγέτης θα παραιτούνταν». Οι πρωτοκλασάτοι δεν πρόκειται να βγουν μπροστά πριν από την Τετάρτη, αλλά τα μαχαίρια είναι βέβαιο ότι θα βγουν από το θηκάρι.

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ βράζει κατά του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου οι φωτογραφίες… αποκαθηλώθηκαν ήδη από τη Χ. Τρικούπη. Ο Ευ. Βενιζέλος κινήθηκε σε τρεις άξονες στις δηλώσεις του. Πήγε κομψά και χαλαρά τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει εντός πλαισίων την εθνική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης. Βγήκε πολύ επιθετικά κατά του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι ουσιαστικά ευθύνεται που η Χρυσή Αυγή ήρθε τρίτο κόμμα, καθώς από το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος προκύπτει ότι θα ήταν εκείνοι τρίτο κόμμα. Και, τέλος, προανήγγειλε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα τεθεί και θέμα ηγεσίας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα περάσει τη σκυτάλη σε νεότερη γενιά στελεχών.

Στο Κίνημα επικράτησε κατήφεια για την αδυναμία να εισέλθει το κόμμα στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την πορεία τους, αν και αυτό έχει κάποια πρακτικά προβλήματα: την κακή ψυχολογία, την έλλειψη χρηματικών πόρων και την έλλειψη τηλεοπτικού χρόνου, καθότι κόμμα εκτός Βουλής. Όσο για την κατηγορία περί ευθύνης του Γ. Παπανδρέου για την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής, το Κίνημα απάντησε στο ΠΑΣΟΚ ότι εκείνοι που συγκυβέρνησαν με τη ΝΔ του Μπαλτάκου θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί.

Oι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: «Νίκη όλων των λαών της Ευρώπης»

Εν μέσω αποθέωσης ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε από τα Προπύλαια για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι αυτή αποτελεί «νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που μάχονται κατά της λιτότητας».

«Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε τη σκληρή δουλειά» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «η ετυμηγορία του ελληνικού λαού κλείνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τον φαύλο κύκλο της λιτότητας στην πατρίδα και ακυρώνει σήμερα τα μνημόνια της καταστροφής».

Σαμαράς: «Η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τα κεκτημένα»

«Μου ζητήθηκε να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μου και το έκανα. Αποτρέψαμε τα χειρότερα. Βγάλαμε τη χώρα από τα ελλείμματα, την ύφεση. Βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του έκανε μια σύντομη αποτίμηση του έργου του.

Eυχήθηκε στη νέα κυβέρνηση «αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μέχρι τέλους».

«Είμαστε τρίτη δύναμη, παρόλο που δεν μπορέσαμε να έχουμε μία ισότιμη εκλογική αναμέτρηση»

Σε μήνυμά του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, για δεύτερη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Και αυτό ενώ ευρίσκομαι, τόσο εγώ όσο και οι Συναγωνιστές – Βουλευτές και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής, παράνομα και άδικα στη φυλακή επί ενάμισι έτος… Αυτήν τη μεγάλη νίκη την πετύχαμε την ίδια στιγμή που δεν μπορέσαμε να έχουμε μία ισότιμη και δημοκρατική, όπως θέλουν να λένε από το καθεστώς, εκλογική αναμέτρηση».

«Είμαστε εδώ να λέμε ναι εκεί που συμφωνούμε και όχι εκεί που κινδυνεύει η χώρα»

Το Ποτάμι αναδείχθηκε ως «η τρίτη δημοκρατική δύναμη της χώρας, που χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς συμφωνίες με συμφέροντα και συντεχνίες είμαστε στη Βουλή με 16 βουλευτές», είπε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Για την επόμενη ημέρα τόνισε: «Θα είμαστε παρόντες για να λέμε ναι εκεί που συμφωνούμε και όχι εκεί που κινδυνεύει η χώρα, και να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις».

Κουτσούμπας: «Το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει την οργή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»

«Το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει την οργή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και την απατηλή ελπίδα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική» σχολίασε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Κουτσούμπας χαιρέτισε όσους ψήφισαν για πρώτη φορά ΚΚΕ και εξέφρασε την άποψη ότι η νέα σύνθεση της Βουλής αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν στις ίδιες ράγες του ευρωμονόδρομου.

Kαμμένος: «Θα φροντίσουμε η νέα πολιτική πραγματικότητα να σταθεροποιηθεί»

Σε δηλώσεις του από το Ζάππειο ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «που μέσα σ’ ένα κλίμα τρόμου και φοβίας επέλεξε να αναδείξει την ελπίδα και την αισιοδοξία, να αναδείξει μια νέα κοινωνική και παράλληλα πολιτική πραγματικότητα». Δεσμεύτηκε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα φροντίσουν «αυτή η νέα πραγματικότητα να σταθεροποιηθεί για το καλό του έθνους, για το καλό του λαού».

Bενιζέλος: Mικρό και ανεπαρκές το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπονομεύθηκε

Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα και τόνισε ότι είναι βέβαιος «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλογίζεται τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ευθεία πυρά κατά του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών λέγοντας: «Αντέξαμε μια ανιστόρητη υπονόμευση της παράταξης, για ένα καπρίτσιο. Δεν πετύχαμε τον στόχο μας να βρεθούμε στην τρίτη θέση».

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα στην κατηγορία ΕΚΛΟΓΕΣ του zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης