Νέο αίτημα εξαίρεσης του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, το οποίο απορρίθηκε, υπέβαλλε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, λίγη ώρα πριν την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μέσω του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα κατέθεσε νέο αίτημα εξαίρεσης του εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη υποστηρίζοντας ότι ήταν συνήγορος στο δικαστήριο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη που αφορούσε δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Προανακριτική συνεδρίασε εκτάκτως και όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε καταψήφισαν το αίτημα εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη και η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει όπως είχε προγραμματισθεί.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο αίτημα εξαίρεσης για τον Θανάση Πλεύρη, από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Το προηγούμενο αίτημα είχε υποβληθεί με την απόφαση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή.

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξελίξεις αυτές που συντελέστηκαν ενώ επίκειται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων σήμερα στη ΓΑΔΑ, συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στις δύο το μεσημέρι. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες κρίθηκε το αίτημα. Η αίτηση εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη απορρίφθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, αναφερόμενος στο αίτημα για την εξαίρεσή του, είπε ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από την προανακριτική, «με τη συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που τότε μιλούσε για ηθικό, όχι όμως νομικό κώλυμα, συμμετοχής του».

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αναπτύσσοντας τη θέση της πλειοψηφίας για το ζήτημα του κ. Πλεύρη, είπε η επιτροπή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση του αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου και ζήτημα να μην δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής.

Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταματήσει τις εργασίες της η επιτροπή και διαμαρτυρήθηκε για τις «fast track» διαδικασίες με τις οποίες «μεθοδεύτηκε» η απόρριψη της αίτησης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε ότι στόχος τού αιτήματος του κ. Παπαγγελόπουλου είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες και υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή ώστε το τοπίο να είναι ξεκάθαρο για να προχωρήσει η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι γεννά μεγάλα ερωτηματικά η προσπάθεια του κ. Παπαγγελόπουλου, και επέμεινε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν με τα ονοματεπώνυμα και τα πρόσωπά τους.

Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ερώτημα σχετικό έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που κάλεσε τον κ. Σισιλιάνο να εξηγήσει τι θα σημαίνει για την Ελλάδα παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της Novartis. «Μας απασχολεί το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων σε γνωστή υπόθεση, να καταθέσουν υποχρεωτικά με εμφανή τα προσωπικά και ταυτοτικά τους στοιχεία. Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του. Τι θα συνεπάγεται για τη χώρα μας ενδεχόμενη καταστρατήγηση αυτής της διάταξης έναντι των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κλπ, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες. Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κοκ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης