Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του χαρατσιού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 23:36
Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του χαρατσιού
Απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», του «τέλους επιτηδεύματος» και του «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), με την αιτιολογία, εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ότι θα προκαλούσε «ασήκωτο δημοσιονομικό κόστος» και θα κατέληγε σε μια πλειοδοσία παροχών. Η πρόταση δεν ετέθη καν σε ψηφοφορία, καθώς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, αν εφαρμόζονταν θα προκαλούνταν επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι το θέμα αυτό έρχεται «για προεκλογικούς λόγους» ενώ αναφορικά με το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής του χρέους που θέτει το ΚΚΕ, είπε προς τα έδρανα του κόμματος: «Για να έχετε το τεκμήριο της αθωότητας, που έχει ο τρελός του χωριού, θα έπρεπε να έχετε θέσει νωρίτερα το να μην δανείζεται η χώρα, όμως συμβάλατε στο να υπάρχουν αιτήματα που να απαιτούν περισσότερο δανεισμό».

Την νομοθετική πρωτοβουλία του ΚΚΕ υποστήριξε στην Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η πρόταση του ΚΚΕ έχει επικαιρότητα» τόνισε ο βουλευτής σημειώνοντας ότι «έρχεται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη, μια επίθεση μακροχρόνια που θα οδηγήσει στην ραγδαία επιδείνωση της θέσης της» η οποία γίνεται «στο όνομα και με σκοπό την σωτηρία των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε.

Για «επώδυνα» αλλά «αναγκαία» τέλη έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης αναφέροντας ότι «η οικονομία ισορροπεί πάνω στο απόλυτο κενό» λόγος για τον οποίο «γεννιούνται μια σειρά από επώδυνες υποχρεώσεις».

Από τη ΝΔ ο Θόδωρος Καράογλου είπε πως «κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι τρεις αυτοί φόροι έχουν δημιουργήσει πλήθος αρνητικών παρενεργειών», υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει δηλώσει την αντίθεσή του «στην επιβολή τους από την πρώτη στιγμή», αλλά αιτιολόγησε πως επιβλήθηκαν επειδή προβλέπονταν από το πρώτο μνημόνιο.

Από το ΛΑΟΣ ο Παύλος Μαρκάκης είπε πως τα «χαράτσια» μπήκαν λόγω της κατάρρευσης των εξόδων, ενώ υπάρχουν μέτρα και ανέφερε πως η κυβέρνηση θέλει μέτρα που θα μείνουν ενώ τα ονομάζει «έκτακτα». Τόνισε όμως ότι το χειρότερο από όλα είναι η απειλή για διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Την πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην πολιτική επιβολής τελών επισημαίνοντας ειδικά πως το «χαράτσι» στα ακίνητα δεν περιλαμβάνονταν στο πρώτο Μνημόνιο, παρά «φτιάχτηκε στο γόνατο» και «προέκυψε από την παταγώδη αποτυχία των κυβερνήσεων στον τομέα της συλλογής εσόδων». «Υπερψηφίζουμε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Δε βρήκα όμως ούτε μια φορά που να έχετε υπερψηφίσει εσείς πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Λέτε πάντα ότι καταψηφίζουμε γιατί θα φέρουμε μια καλύτερη. Περιμένουμε λοιπόν κι εμείς τη στιγμή που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα πράξει κάτι ανάλογο εφόσον συμφωνεί με αυτό που θα έχουμε φέρει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 23:36