Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν από το απόγευμα της Δευτέρας και μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και προσωπικά του αρχιεπισκόπου να εναντιωθούν στο αυστηρό lockdown που εξήγγειλε η κυβέρνηση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και το οποίο συμπεριλαμβάνει και την απαγόρευση λειτουργίας των εκκλησιών για τα Θεοφάνια.

Συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας, μιλώντας στο OPEN TV, ανέφερε αρμοδίως πως ο κ. Ιερώνυμος δεν πρόκειται να παραστεί στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα και περί τις 09:15 το πρωί της Τρίτης επανέρχεται η Αρχιεπισκοπή και μέσω -και πάλι- του μητροπολίτη Αθηναγόρα, που μίλησε στον ΣΚΑΙ, κάνει στροφή 180 μοιρών και βεβαιώνει πως ο αρχιεπίσκοπος θα παραστεί τελικά στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Προηγουμένως όλα τα πρωτοσέλιδα των ενημερωτικών ιστοσελίδων της χώρας, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη κόντρα και μετωπική σύγκρουση μεταξύ αρχιεπισκοπής και κυβέρνησης για το θέμα των Θεοφανίων.

Όλα τα παραπάνω προδίδουν σύγχυση την ώρα που τόσο η κυβέρνηση με μία δηκτική ανακοίνωση πως όλοι οφείλουν να υπακούν στον νόμο αλλά και τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί απαράδεκτης στάσης της εκκλησίας έναντι του νόμου αναδεικνύουν μείζονα διάσταση απόψεων ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των υποφαινομένων και των επιπτώσεων της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος αλλά και η Αρχιεπισκοπή δεν έχουν ποτέ κρύψει τη «φιλικότητα» τους προς την κυβέρνηση και το κυβερνητικό κόμμα, ουδείς δε ξεχνά ποτέ την έκφραση περί «δεξιάς του Κυρίου» την οποία εκστόμισε ο αποδημήσας αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την είσοδό του στο Μαξίμου άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Όσον αφορά στα Θεοφάνια, η Εκκλησία εμφανίζεται ανυποχώρητη. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανέφερε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. 

Την ίδια ώρα τόνισε πως, αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μη λειτουργήσουν οι ναοί, ίσως να εξελίσσονταν διαφορετικά τα πράγματα.

Μάλιστα σημείωσε πως ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου σημείωσε πως αν χρειαστεί θα πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για εκκλησία που θα λειτουργήσει κανονικά και πως «κανείς λοιμωξιολόγος δεν είπε να γίνει αυτό το lockdown» στις εκκλησίες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης