Την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων για να καταστούν ουσιαστικές οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες και να γίνουν αποτελεσματικές οι περιφέρειες, επεσήμανε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε τηλεοπτική της συνέντευξη, ενώ έκανε απολογισμό του έργου της θητείας της, από την ανάταξη του Πεδίου του Άρεως ως σειρά έργων υποδομής.

Ειδικά για το Πεδίο του Άρεως δήλωσε έχει εισέλθει σε μια νέα κανονικότητα και είναι ασφαλές με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ιδιωτικής φύλαξης. Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία, η δράση και ο σχεδιασμός για την ανάταξή του δεν βασίστηκε στην καταστολή, αλλά στην πρόληψη και την αναζωογόνησή του. «Για να υπερβούμε τις χρόνιες αδυναμίες που το χαρακτήριζαν», επισήμανε. «Φέραμε καλές πρακτικές από άλλα πάρκα ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Σχεδιάσαμε αθόρυβα και στέρεα, μακριά από τυμπανοκρουσίες, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει εν μια νυκτί, αλλά να διατηρηθεί, ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική κόκκινη κλωστή που είχε διακοπεί, με τις μνήμες του παρελθόντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στις μητροπολιτικές αρμοδιότητες επεσήμανε ότι με τον «Καλλικράτη» αποδόθηκαν, αλλά ακυρώθηκαν στην πράξη ενώ ούτε με τον «Κλεισθένη» δρομολογήθηκαν τα σχετικά βήματα. Παρατήρησε ότι στη συζήτηση για τον «Κλεισθένη» αλλά και για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς όμως να βρει μιμητές καθώς οι υπόλοιποι εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων, «ενδιαφέρονταν μόνο το πώς θα εκλεγούν».

Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, εξέφρασε τον φόβο ότι «αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες, δεν θα έχουμε λειτουργικό δημόσιο αλλά… ΜΚΟ».

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής το χαρακτήρισε ως «τομή δημοκρατίας καθώς η ψήφος είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική» ωστόσο, συμπλήρωσε πως «η πρώτη θητεία θα είναι δύσκολη, καθώς στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε -και οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο ωρίμασης και διαπαιδαγώγησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος αναφέρθηκε στην επιλογή της να προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις αντιπλημμυρικών έργων και όχι πλατειών. Επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί άλλο σχεδιασμό «εθνικής εμβέλειας με έργα και προβλέψεις τόσο για τη μείωση του κινδύνου όσο και των καταστροφών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης