Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι είναι «απαραίτητο» για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να λύσουν το ζήτημα με την ονομασία και τόνισε ότι ο ΟΗΕ είναι αποφασισμένος να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αφοσίωση με το να προωθούν μια θετική ατμόσφαιρα με τις δράσεις τους και τις δημόσιες δηλώσεις τους», είπε χαρακτηριστικά προς το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, καθώς βρίσκεται στα Σκόπια για επίσημη επίσκεψη. Ο στόχος του ίδιου και του κυρίου Νίμιτς είναι να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύντομα.

Όταν ρωτήθηκε δε για την καταδίκη της χώρας μας περί της παραβίασης της ενδιάμεσης συμφωνίας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ο Μπαν Κι Μουν σχολίασε ότι «νιώθω λύπη που δύο γειτονικές χώρες, λόγω αυτού του ζητήματος, δεν μπορούν να επεκτείνουν τις προοπτικές που έχουν για συνεργασία, συμφιλίωση, ανάπτυξη και ειρήνη. Ελπίζω ειλικρινά οι ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του μακρόχρονου ζητήματος. Γνωρίζω την απόφαση του δικαστηρίου και θα τη λάβουμε υπόψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάθιου Νίμιτς θα ενημερώσει την Αθήνα επίσημα για τις συζητήσεις που έγιναν στα Σκόπια, αμέσως μετά τη λήξη της περιοδείας.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ με τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων, ο Μπαν Κι Μουν, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για τον καθορισμό εθνικών πολιτικών που αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, αλλά ανησυχούμε για την εντεινόμενη ένταση μεταξύ των κοινοτήτων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πραγματοποιεί περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς από τα Σκόπια βρέθηκε στη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη Βοσνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης