«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσθέσουμε αναπτυξιακή διάσταση στο πρόγραμμά μας, για να προωθήσουμε την ανάκαμψη και να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή. Γιατί, όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, βιώνει 5 συνεχή χρόνια βαθιάς, πρωτοφανούς ύφεσης. Ύφεση πρωτόγνωρη για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαι σίγουρος και το ξέρω, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Διάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, η οποία έγινε παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ, και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τέλος των συναντήσεων, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Σήμερα στο ΕΛΚ και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντολ, επανέλαβα την ανάγκη πρώτον, να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει και ήδη ψηφίσαμε, και δεύτερον, να λάβουμε άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί, χωρίς ανάκαμψη, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Συζητήσαμε συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ώστε, άμεσα, να περιορισθεί η ύφεση και να μειωθεί η ανεργία, ειδικά των νέων.
Συγκεκριμένα:
– να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ)
– να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
– να δημιουργηθεί μια Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
– να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχυθούν οι εξαγωγές
– να απεμπλακούν, επιτέλους, τα μεγάλα έργα υποδομής.

Μίλησα ακόμα και για την ανθρώπινη πλευρά της κρίσης, κρίση η οποία δεν είναι απλώς οικονομική, καθώς δοκιμάζονται, με πρωτοφανή σκληρότητα, οι πολίτες και απειλείται η κοινωνική συνοχή. Αυτό το αρνητικό κλίμα πρέπει να αντιστραφεί το ταχύτερο. Ώστε να περάσουμε, το ταχύτερο δυνατόν, από τον φόβο για τα χειρότερα, στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση της ψυχολογίας της αγοράς. Και – πιστέψτε με – το 50% της αγοράς είναι η ψυχολογία. Για να επιστρέψει η ελπίδα στους Έλληνες. Και αυτήν την ελπίδα θα φέρουν οι εκλογές που έρχονται».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης