Τον πέμπτο πρόεδρο στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ εκλέγουν την Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος. Την ηγεσία διεκδικούν οι Φώφη Γεννηματά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι κάλπες, που έχουν στηθεί σε διάφορες πόλεις της χώρας, άνοιξαν στις 09.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα. Το Μητρώο θα είναι ανοιχτό κατά τις ώρες της ψηφοφορίας προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μεταδοθούν το βράδυ της Κυριακής από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 12.30 το μεσημέρι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο απερχόμενος πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, στις 11.15, ψήφισε η υποψήφια πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στον πολυχώρο του δήμου Αθηναίων και στις 12.00 το μεσημέρι οι δύο συνυποψήφιοί της, Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο πρώτος στο πνευματικό κέντρο του δήμου Μεταμόρφωσης στην Αττική και ο Αρκάς βουλευτής στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης.

Με δηλώσεις της, η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο τι είναι αυτό που ευαγγελίζεται για την επόμενη ημέρα του Κινήματος.

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γυρίσει σελίδα, να κάνει νέα αρχή με συλλογικότητα. Θα πρέπει να υπερασπιστεί την ιστορική του διαδρομή και να κάνει τομή και ρήξη με τον κακό του εαυτό, τον κρατισμό, τις πελατειακές σχέσεις, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά και θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία πορεία στην κοινωνία, στη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, με διάλογο με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, για να ανασυγκροτηθεί ο πόλος, να δημιουργηθεί ρεύμα πλειοψηφίας με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, γιατί θεωρώ ότι το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα» τόνισε η βουλευτής.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε, από τη δική του πλευρά, για την ατζέντα του για μετασχηματισμό του κόμματος: «Το είπα πολύ ξεκάθαρα στο συνέδριό μας. Την Άνοιξη του 2016 θα γίνει ένα ιδρυτικό συνέδριο όλων των δυνάμεων, οι οποίες πιστεύουν με βάση την πολιτική και όχι τα πρόσωπα και εκεί μέσα πρόσωπα, κόμματα, δυνάμεις θα μπορέσουν να μιλήσουν και να φτιάξουν την παράταξη, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια, μιλώντας όχι για τις αναμνήσεις, αλλά για τα όνειρα της».

«Móνο η μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς έχει νόημα και το ΠΑΣΟΚ είναι η ραχοκοκαλιά της», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση αφορά σε όλα τα κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου συμπεριλαμβανομένου και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκτός του Γ. Παπανδρέου γιατί είναι πρόσφατη η διάσπαση και υπάρχει ομόφωνη απόφαση. Συμπλήρωσε ότι επιθυμεί την εκλογή του γιατί θα είναι σκληρός αντίπαλος στον Αλέξη Τσίπρα και θα λειτουργήσει συλλογικά για την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Στόχος των τριών υποψηφίων είναι οι εκλογείς να ξεπεράσουν τις 100.000. Σημειώνεται ότι στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων είχαν πάρει μέρος 35.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Για την ανάδειξη νέου προέδρου απαιτείται ποσοστό 50+1. Σε περίπτωση που κανείς από τους τρεις δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, τότε θα διεξαχθεί δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε στη διάρκεια του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές.

Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό, και έτσι δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία.

Φωτογραφίες: Eurokinissi.gr/Αντώνης Νικοόπουλος, kalimera-arkadia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης