Τελικά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και πολλά 24ωρα είχε διαπιστωθεί πως δύο βασικοί παράγοντες προκαλούν αποσταθεροποιητικές δυναμικές στην κυβερνητική συνοχή και στην αρμονία της διοικητικής αποτελεσματικότητας του Μαξίμου. Το ένα γεγονός ταυτοποιείται με την υπόθεση Μενδωνη–Λιγνάδη. Το δεύτερο γεγονός αφορά τη δραματική εξέλιξη της υπόθεσης Κουφοντίνα.

Πριν από λίγο υπέβαλε την παραίτησή του για «οικογενειακούς λόγους» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Ταραντίλης δεν άντεξε τη συστηματική υπονόμευσή του από τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά και τη συστηματική υπονόμευσή του στην υπόθεση Μενδώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά την υπόθεση Κουφοντίνα η ραγδαία επιδείνωση της υγείας του κρατουμένου και η συνεχής διεύρυνση του μετώπου που απαιτεί την αλλαγή πολιτικής με σκοπό να αποσοβηθεί ένα δραματικό τέλος σε αυτήν την ιστορία έφτασε ακόμα και στο επίκεντρο της οικογένειας Μητσοτάκη. Με ανάρτησή του στο facebook ο πατέρας του Γρηγόρη Δημητριάδη, δηλαδή του Νο. 2 του Μαξίμου και του εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανατρέπει τα δεδομένα. Ο Σπύρος Δημητριάδης, δικηγόρος και πρώην σύζυγος της Κατερίνας Μητσοτάκη, αδερφής του πρωθυπουργού, προχώρησε σε μία μη αναμενόμενη παρέμβαση για τη διάσωση του Κουφοντίνα. Στην ανάρτησή του επισημαίνει:

«Σήκωσα την σορό τού Μπακογιάννη στους ώμους. Πόνεσα. Αλλά συνεργός σε φόνο Κε Μητσοτάκη ΔΕΝ θα γίνω. Έστω τώρα κάντε κάτι!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν όλων τούτων και εν αναμονή εξελίξεων η κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο αποσταθεροποιητικών δυναμικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με τον πρωθυπουργό άφηναν να εννοηθεί ήδη από το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου πως η κυβέρνηση αποζητά έξοδο διαφυγής από το αδιέξοδο Κουφοντίνα και ήδη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον συζητείται η αλλαγή πολιτικής γραμμής χωρίς ωστόσο αυτή η εξέλιξη να δημοσιοποιείται επικοινωνιακά.

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα έρχεται έπειτα από πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς το πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα και το ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο Λαμίας, όπου ο κ. Τσίπρας ζητεί από το Μαξίμου να αλλάξει στάση η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει πως «ακόμα κι όταν πρόκειται για καταδικασμένους» η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσίπρα:

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Απάντηση έσπευσε να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον κ. Τσίπρα παραβίαση της έννομης τάξης». Πιο συγκεκριμένα το Μαξίμου αναφέρει:

«Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα (εννοεί χθες Σάββατο) υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ.Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα» και προσθέτει «ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Καταλήγοντας το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι σε ένα κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. «Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Να αποφευχθεί ο θάνατος του Κουφοντίνα από απεργία πείνας

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, δήλωσε:

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα  διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορωνοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. 

Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας».

ΜέΡΑ 25: Να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας

Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συμμετείχε στην σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, για το αυτονόητο, όπως αναφέρει, σε μια Δημοκρατία, διακύβευμα: «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ΜέΡΑ 25 στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου» και προσθέτει:

«Αναγνωρίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και ότι το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλες και όλους ανεξαιρέτως το ΜέΡΑ25 ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος».

ΚΚΕ για Δημήτρη Κουφοντίνα

Το ΚΚΕ «είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης