Μετά την ψυχρολουσία της Τετάρτης και την άρνηση των τριών αρχηγών να αποδεχθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα ενδεχομένως να «κλειδώσουν» το πακέτο των 11,5 συν 2 δις έως την Κυριακή, οπότε και αναχωρεί το κλιμάκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα με τον Μάριο Μόντι στη Ρώμη, ενώ αναμένεται να έχει επαφές με τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα φορολογικά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης Στουρνάρα – τρόικας, ενώ στις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται και νέος γύρος διαπραγμάτευσης για τον τελευταίο, αλλά σκληρό πυρήνα, του πακέτου των 11,5 δις. Παράλληλα, εκκρεμούν και τα εισπρακτικά μέτρα ύψους 2 δις, προκειμένου να κλείσει συνολικά και το ζήτημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού 2012, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται να έχουν αρνηθεί την υιοθέτηση της πρότασης ή της σκέψης επιβολής κεφαλικού φόρου 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, ελεύθερων επαγγελματιών και σε δηλωμένα αγροτικά εισοδήματα μη δηλωμένων αγροτών.

Τι έχει «κλειδώσει» και τι διαπραγματεύονται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέτρα αυτά μπορούν να συμπυκνωθούν σε 10 ενότητες, οι οποίες είναι:

1) αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67
2) περικοπές σε συντάξεις (από 700 ευρώ και πάνω)
3) περικοπή μέρους συντάξεων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)
4) περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
5) βαθύ «μαχαίρι» με ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ
6) άμεση απομάκρυνση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων ανεξαρτήτως μεθόδου
7) ολοκληρωτική κατάργηση 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο
8) δρακόντειες περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη και στη λειτουργία των νοσοκομείων
9) αύξηση αριθμού των ενσήμων για κατώτατη σύνταξη
10) «μαχαίρι» στα αναπηρικά επιδόματα.

Υπό συζήτηση παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας», σχέδιο που συνδυάζεται με την παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τον Οκτώβριο. Μέσα από αυτήν τη μεταρρύθμιση πρέπει να εισπραχθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ από μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν την επιβολή κλιμακωτού «χαρατσιού» σε όσους εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα, αλλαγή της κλίμακας της φορολογίας εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση κλιμακίων φορολόγησης των φυσικών προσώπων καθώς επίσης και μείωση του συνολικού φορολογικού βάρους επιχειρήσεων και μισθωτών.

Εκτός από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, σημαντική είναι και εκείνη του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μόντι, στη Ρώμη, στο πλαίσιο των επαφών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει να υπάρξει μία δήλωση στήριξης από τον Ιταλό πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στη μάχη για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης