Ανδρέας Ξανθός: Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο

Ανδρέας Ξανθός: Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο
«Μπορούμε να προσδοκούμε σε καλύτερο μείγμα πολιτικής, καταβάλλεται προσπάθεια -με δεδομένο το πλαίσιο και τους περιορισμούς- να γίνει το καλύτερο δυνατό, έντιμα, καθαρά και χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο υπουργός εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο. «Μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της ''σφιχτής'' δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους ''βαθμούς'' ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους» σημείωσε.

Πρόθεσή μας, πρόσθεσε, είναι να επιδιώξουμε τις εφικτές διορθωτικές κινήσεις που θα επιτρέψουν να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης, υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και κυρίως ότι αυτήν την περίοδο δεν προωθούμε οριζόντια μέτρα, αλλά προσπαθούμε να επιταχύνουμε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης εκτίμησε ότι «το 2018 δεν διαφαίνεται καλύτερο από το 2017», εξαιτίας της έλλειψης προβλεψιμότητας και της υπερφορολόγησης, που δημιουργούν τεράστια βάρη στις εταιρείες, «με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το τρένο της ανάπτυξης».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ή 22% πάνω από το 2016, ενώ «το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά».

Ανέφερε, ακόμη, ότι το 2018 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά την καινοτομία, τονίζοντας ότι οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα έχουν πιέσει πολύ τις εταιρείες.

«Η Υγεία δεν μπορεί να βρίσκεται μονίμως σε οριακό σημείο. Πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες» κατέληξε.

Στην ομαλοποίηση των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Σωτήρης Μπερσίμης, τονίζοντας ότι ήδη ο Οργανισμός πληρώνει το σύνολο των παρόχων στις 90 ή και λιγότερες ημέρες, μειώνοντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων. Μίλησε για σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων από περίπου 2 δισ. στις αρχές του 2016 σε λιγότερα από 500 εκατ. σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 10:48