Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε οριακή φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις, σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες. Το τοπίο παραμένει θολό, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει κάτι που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση βλέπει να πιέζεται τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από εσωτερικές έριδεςΟι τροϊκανοί σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα, ζητούν αλλαγές ακόμη και σε ψηφισμένους νόμους όπως την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα (πηγές αναφέρουν ότι υποχωρούν, ρίχνοντας νερό στο κράσι τους), ενώ δεν ενημερώνουν για την ημερομηνία επιστροφής τους. Τουναντίον δίνουν προθεσμία στην κυβέρνηση να κάνει τα προαπαιτούμενα και να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση. Από την άλλη, το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει πάση θυσία να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους η διαπραγμάτευση ώστε από 1η Ιανουαρίου που λήγει το πρόγραμμα η χώρα να μην είναι εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση βλέπει να πιέζεται, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από εσωτερικές έριδες, όπως ανέδειξε η άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη σύσκεψη που είχαν το απομεσήμερο της Τρίτης, έστειλαν διττό μήνυμα σε τρόικα και αντιπολίτευση.

– Αφ’ ενός, κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων υποχωρήσεων για την συγκυβέρνηση. Προς τους πιστωτές το μήνυμα ήταν ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύουν, καθώς είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει θέμα με τον ΕΝΦΙΑ το οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει. Ωστόσο έσπευσε να επιτιμήσει την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας: «Έχει αποτύχει ιστορικά στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης».

Το δεύτερο μήνυμα ήταν προς την αντιπολίτευση και δη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ε. Βενιζέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη αρραγούς εσωτερικού μετώπου, καθώς υποστήριξε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση την οποία η εσωτερική κατάσταση δυσκολεύει. Παραδέχθηκε ότι οι πιστωτές μας «παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτέλεσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος». Και υποστήριξε ότι «η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση». Παράλληλα, κάλεσε την αντιπολίτευση «να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε, πάντως, να αιτιολογήσει την στάση των εταίρων μας: «Κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές: Η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου» σημείωσε.

Η στήριξη στον Χαρδούβελη

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν πρέπει να στοχοποιείται καθώς φορτώνεται αμαρτίες άλλων ενώ ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραπονέθηκε σε προσωπικό τόνο: «Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει».

Ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε ικανοποιημένος από την στήριξη της κυβέρνησης: «Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης» τόνισε. Για την διαπραγμάτευση είπε ότι «είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική» και επεσήμανε την ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία. «Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε» υποστήριξε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Άναψε φωτιές ο Άδωνις

Την ίδια ώρα το εσωτερικό μέτωπο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζωπυρώθηκε μετά τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος κατηγόρησε το συγκυβερνών κόμμα ότι αντιδρά στη μείωση των κύριων συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης τον κατηγόρησε ότι «παρουσιάζεται στα κανάλια ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Τρόικας» και ότι «ζητάει να κατεβάσουμε τα παντελόνια σε παράλογες απαιτήσεις. Επιτέλους ας τον μαζέψει κάποιος από το κόμμα του, γιατί υπονομεύει ευθέως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τελικά είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ή της Τρόικας;». Λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επιχείρησε να λειάνει τις γωνίες. «Ακούω κάτι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που λένε ότι η τρόικα ζήτησε να κατεβάσουμε τα παντελόνια. Οχι, δεν ζήτησαν να κατεβάσουμε κανένα παντελόνι κι ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχτούμε κάθε είδους συμφωνία με την τρόικα», είπε ωστόσο επέμεινε να αιτιάται τη Χ. Τρικούπη: «Εδώ και 6 μήνες σε κάθε απόπειρα μεταρρυθμίσεως που έχει αποπειραθεί να κάνει η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ έχει σταθεί εμπόδιο. Όπως για παράδειγμα το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης