Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστός στο… ραντεβού της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται να ανακοινώσει τον πολυθρύλητο ανασχηματισμό -πιθανότατα- τη Δευτέρα. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει ό,τι και με την παρούσα κυβέρνηση, την οποία «ανασχημάτισε» πέρσι ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο τα… συστήματα των κομματικών επιτελείων έχουν μπλοκάρει, καθώς δεν διαρρέει το παραμικρό όνομα από την πλευρά του Μαξίμου. Οι πληροφορίες περνούν με το… σταγονόμετρο από το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού και ως εκ τούτου τα ονόματα που κυκλοφορούν στην πολιτικο – δημοσιογραφική πιάτσα είναι περισσότερα από τις… υπουργικές καρέκλες.

Επιπλέον, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να… αυξάνει τις θέσεις των υφυπουργών προκειμένου να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.  Οι δύο άνδρες, φέρεται να έχουν συμφωνήσει στα βασικά και το «παζάρι» πλέον γίνεται για τα επιμέρους υπουργεία. Στη διαπραγμάτευση σημαντικό ρόλο παίζει και η τρόικα, η οποία επιθυμεί να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της με τον – όποιο – τσάρο της Οικονομίας. Είναι γνωστό ότι θεωρούν τον Γιάννη Στουρνάρα έναν αξιόπιστο συνομιλητή και επιθυμούν – εφόσον αλλάξει πόστο – να τον αντικαταστήσει κάποιος εξίσου… αξιόπιστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πάντως ότι καταλήγει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, το τελευταίο όνομα που ακούγεται είναι αυτό του νυν υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε ο Α. Σαμαράς (υψηλή δημοφιλία, ευρείες συναινέσεις, διπλωματικοί χειρισμοί, αίσθηση των διεθνών δεδομένων και μεγάλη πολιτική εμπειρία) για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ακούγεται επίσης εντόνως και το όνομα του πρώην υπουργού και επιτρόπου στην Ε.Ε. Σταύρου Δήμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να του διεμήνυσε ότι επιθυμεί την θέση της επιτρόπου στην Ε.Ε., κάτι που επιθυμεί και ο Κ. Χατζηδάκης. Ατονούν τα σενάρια που ήθελαν τα ονόματα του Νίκου Δένδια, του Χρήστου Σταϊκούρα, του Μάκη Βορίδη και του Σταύρου Παπασταύρου ως διαδόχους του Γ. Στουρνάρα.

Ο Νίκος Δένδιας ακούγεται πάντως ότι θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει προς το υπουργείο Υγείας, αντικαθιστώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη που μένει εκτός. Στο υπ. Υγείας ως υφυπουργού, έπαιζε και το όνομα του Ηλία Μόσιαλου – λόγω της επαγγελματικής του εξειδίκευσης στα οικονομικά της Υγείας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχασε το υπουργείο Ανάπτυξης λόγω ενδοκυβερνητικών συσχετισμών και είναι
μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου φημολογείται ότι από εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θα αναβαθμιστεί σε εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης.

Εκτός σχήματος φαίνεται ότι μένουν οι Σίμος Κεδίκογλου, Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Βρούτσης, Άδωνις Γεωργιάδης, Χαράλαμπος Αθανασίου. Αναμένεται επίσης «σφαγή» υφυπουργών και ο αγώνας δρόμου γίνεται για να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασφαλώς θα διατηρήσει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πιθανότατα του υπουργού Εξωτερικών. Θα παραμείνουν στα υπουργεία τους οι Γιάννης Μανιάτης, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου μάλλον θα μετακομίσει στα παλιά λημέρια της, ως υφυπουργός Παιδείας. Μάχη γίνεται για την υπουργοποίηση του Πάρι Κουκουλόπουλου ο οποίος – όπως και στον προηγούμενο ανασχηματισμό – επιθυμεί το υπουργείο Εσωτερικών. Εκτός κυβέρνησης θα είναι ο Αθ. Τσαυτάρης, όπως και ο Συμεών Κεδίκογλου και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιθυμεί θέση στο υπουργείο Υγείας «για να κάνει έργο για την Αρκαδία» όπως λέει, ωστόσο ακούγεται για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μια θέση στην κυβέρνηση αναζητά και ο Παντελής Καψής.

Κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο υπουργοποίησής τους είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης, οι οποίοι έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με τον Βενιζέλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω συνεργατών του, έχει κάνει κρούσεις και σε πρόσωπα που είναι εκτός Κινήματος (όπως στην Άννα Διαμαντοπούλου) αλλά είναι άγνωστο ακόμη το που καταλήγουν οι προσπάθειές του.

Και ο ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, που είχε δεχθεί βολιδοσκοπήσεις, διέψευσε ότι ενδιαφέρεται για κυβερνητικό θώκο.

Τέλος, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο Ευ. Βενιζέλος, βολιδοσκοπούν και εξωκομματικά πρόσωπα, προκειμένου να δώσουν το στίγμα της διεύρυνσης της αποδοχής της κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης