«Οι προκλήσεις του μέλλοντος που φέρνουν η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών απαιτούν από τους πολιτικούς όραμα, ισχυρή βούληση και προοδευτικές πράξεις. Και στη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχουμε πλήρη επίγνωση αυτής της ευθύνης, αλλά και είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι να την υπηρετήσουμε με πράξεις». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας της τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου κατά την ομιλία της που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «4η Βιομηχανική Επανάσταση – Νέα επαγγέλματα και ευκαιρίες από τις δουλειές του μέλλοντος».

Όπως εξήγησε η κα Ασημακοπούλου, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι η εξέλιξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση: αντικατάσταση ή μεταλλαγή μερικών επαγγελμάτων, δημιουργία νέων μορφών εργασίας. «Ευθύνη όλων μας, συνολικά και ξεχωριστά, είναι να ετοιμάσουμε επιχειρήσεις, εργαζομένους και τη νέα γενιά για αυτές τις συνεχείς αλλαγές. Με μια οριζόντια στρατηγική που θα συνδέει τους τομείς της οικονομίας και της εργασίας, της παιδείας και της εκπαίδευσης, της ασφάλισης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιγράφοντας τις εξελίξεις στις τεχνολογίες της πληροφορίας, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο ίντερνετ των Πραγμάτων, στην επιστήμη των Δεδομένων, στην εκτύπωση 3D, στην αυτόνομη οδήγηση, στο machine learning, στο blockchain κ.ά., κατέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση για την οικονομία και την κοινωνία επικαλούμενη έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να διπλασιάσει το μέγεθος των οικονομιών των χωρών. Ταυτόχρονα προσδιόρισε και τα σημεία εκείνα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου να αναπτύσσεται προς όφελος της ανθρωπότητας.
Η κ. Ασημακοπούλου επισήμανε όμως πως πιο «επικίνδυνη» από την ψηφιακή επανάσταση είναι η πολιτική άγνοια και ανικανότητα, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να καλύπτει ψηφιακό έδαφος, υποχωρεί διαρκώς».

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η κα Ασημακοπούλου άσκησε δριμεία κριτική στο έργο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Κατηγόρησε το υπουργείο ΨΠΤΕ για προβληματικό και πρόχειρο σχεδιασμό, καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων και όχι από διαθέσιμα Κοινοτικά κονδύλια. «Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η επιτυχημένη υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής απαιτεί την εκπλήρωση τριών προϋποθέσεων: πολιτική βούληση, γνώση και εμπειρία και διαχειριστικές ικανότητες» τόνισε η κα Ασημακοπούλου. «Είναι πλέον επείγουσα ανάγκη η χώρα μας να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο γύρω από θέματα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την κοινωνίας μας, προκειμένου να προετοιμαστούμε για τις μείζονες αλλαγές που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια». Η κα Ασημακοπούλου αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς τομείς: τη δομική αλλαγή της αγοράς εργασίας με νέες μορφές εργασίας, τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες, τα δεοντολογικά και ηθικά ζητήματα.

Τέλος, η κα Ασημακοπούλου κατέληξε στην ομιλία της λέγοντας: «Το ψηφιακό άλμα δεν συνιστά ένα σύνθημα, δεν επιτυγχάνεται ούτε με ευχολόγια ούτε με κενές περιεχομένου διακηρύξεις. Απαιτεί αντίληψη των νέων δεδομένων, σχέδιο, προγραμματισμό, μεθοδικότητα, συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο, δέσμευση και πολιτική βούληση. Κυρίως όμως αίσθηση του επείγοντος. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας είναι μονόδρομος για την επιτυχή μετάβαση της πατρίδας μας στη νέα οικονομία. Με ένα παραγωγικό μοντέλο που θα παράγει υπεραξίες και θα εδράζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Και για αυτό το λόγο αποτελεί εθνικό στοίχημα επιβίωσης. Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχουμε πλήρη επίγνωση αυτής της ευθύνης, αλλά και είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι να την υπηρετήσουμε με πράξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης