Σε συνέντευξή του στον Βρετανικό Observer, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε θύμα των συμβούλων του, αλλά και του εγώ του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Andrew Anthony, ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, αναφέρει ότι “ο Τσίπρας πήρε μια απόφαση την νύχτα του δημοψηφίσματος, όχι μόνο να συνθηκολογήσει στην τρόικα, αλλά παράλληλα και να εφαρμόσει και τους όρους της συνθηκολόγησης, υπό την αίρεση ότι θα είναι καλύτερο οι όροι της συνθηκολόγησης να εφαρμοστούν από μια προοδευτική κυβέρνηση, παρά να το αφήσει αυτό στα εγχώρια ανδρείκελα της τρόικα, που θα εφάρμοζαν τους όρους της συνθηκολόγησης με ενθουσιασμό”.

«Με υποδέχεται μαυρισμένος και φαίνεται απόλυτα χαλαρός, φορώντας λευκό πουκάμισο και τζιν. Μου εξηγεί ότι το σπίτι ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του. Καθόμαστε στην πισίνα που έχει θέα την Πελοπόνησο. Και ενώ σκέφτομαι οτι αυτό δεν έχει σχέση με τον λιτό βίο, συνηδειτοποιώ οτι ούτε ο Βαρουφάκης ούτε η Στράτου μου φαίνονται ψωνισμένοι. Ο Βαρουφάκης παραδέχεται το λάθος του Paris Match, αλλά είναι το παρουσιαστικό του ζευγαριού που προκαλεί: είναι και οι δύο ωραίοι εκτός από πλούσιοι», σχολιάζει στο άρθρο του ο βρετανός δημοσιογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστρέφοντας στη συνέντευξη, αναφέρει ότι για τον ίδιο τον Βαρουφάκη θα ήταν καλύτερα να “υποχωρούσαν στην αντιπολίτευση” παρά να συμφωνήσουν με τους όρους, καθώς το κόμμα θα εξαναγκαζόταν να “μεταλλαχθεί” σε αυτό που δεν θα ήθελε. “Είναι ξεκάθαρο”, συνεχίζει ο Βαρουφάκης στη συνέντευξη, “ότι άπαξ και ξεκινήσεις την εφαρμογή των μέτρων, δεν θα έχει βάση να λες συνεχώς, “περνάω τον Χ νόμο από τη βουλή, ακόμα και αν πιστεύω ότι είναι τοξικός””.

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, έχει γίνει μάρτυρας της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτοί στο κόμμα και την κυβέρνηση που μεταλλάχθηκαν, στράφηκαν ενάντια σε αυτούς που αρνήθηκαν να μεταλλαχθούν, με αποτέλεσμα μια διάσπαση του κόμματος μας, κάτι που δεν άξιζε στους γενναίους ψηφοφόρους που ψήφισαν “ΟΧΙ””.

Κατά την άποψη του, ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε θύμα των συμβούλων του, αλλά και του εγώ του, ενώ θέλει να γίνει ο “νέος De Gaulle ή περισσότερο Mitterrand”, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

Στο ερώτημα αν αισθάνεται υπεύθυνος για την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντά: «Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι «κακά» δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς , δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας, Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε την αλήθεια στον λαό και να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα».

Και ενώ πολλοί τον κατηγορούν για αλαζονεία και επιθετικότητα που δεν βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος δηλώνει με χαμόγελο: «Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι αν ήμασταν πιο ήπιοι θα είχαμε μια πιο δίκαιη συμφωνία. Δεν μπορώ να το πω αυτό και αν δει κανείς τα πρακτικά των Eurogroup θα δει ότι ήμουν ανοιχτός σε όλες τις ιδέες και ήθελα να βρεθεί κοινό έδαφος και έτοιμος για συμβιβασμό. Θα στο πω ωμά δεν ήταν έτοιμοι να παραδεχτούν ότι τα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένα».

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η Τρόικα θα παραδεχόταν τα λάθη της. Περιμέναμε όμως οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παρενέβαιναν και ειδικά η Αγκελα Μέρκελ», δηλώνει ο πρώην υπουργός στον Βρετανό δημοσιογράφο, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν μαζί με τον Τσίπρα σε αυτή την θέση, λέγοντας πως «είναι καλοί φίλοι» ακόμα με τον πρωθυπουργό.

Όσο για την πιθανολογούμενη συμμετοχή του στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρώην ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συνταχθεί με το κόμμα, αλλά και ότι δεν θα ανοίξει αντιπαράθεση με τη ΛΑΕ.

Ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στην ακαδημαϊκή του καριέρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ότι είναι μέλος του κοινοβουλίου που έχει μια δέσμευση έναντι των ψηφοφόρων του- “και δεν προτίθεμαι να τους εγκαταλείψω”, λέει χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης