Αναγνωρίζοντας τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει το Καζακστάν ως σημαντική περιφερειακή δύναμη και εκτιμώντας τη φιλία μεταξύ των χωρών μας, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα να εργαστεί σκληρά για την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Καζακστάν.

Ο κ. Αμανατίδης απηύθυνε εγκάρδιες ευχές για πρόοδο, ευημερία και ειρήνη για τη χώρα και τον λαό της και συνεχάρη τον επικεφαλής και το προσωπικό της Πρεσβείας στην Αθήνα, οι οποίοι εκπροσωπούν επάξια, όπως είπε, την παραδοσιακά φίλη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα» επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών «στηρίζει τις προσπάθειες του Καζακστάν για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και συντάσσεται με τις πρωτοβουλίες του υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού και του διαθρησκειακού διαλόγου» τονίζοντας ότι η χώρα μας επικροτεί τον διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζει η φίλη χώρα, μέσω φιλοξενίας συναντήσεων στο πλαίσιο της ‘διαδικασίας Αστανά’, η οποία συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. «Πιστεύουμε» σημείωσε «ότι ο διεθνής ρόλος του Καζακστάν θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, μέσω της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως μη μονίμου μέλους, για την διετία 2017-2018».

Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε επίσης ότι το Καζακστάν είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, ότι ως χώρα διαβίωσης διαφόρων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Κεντρική Ασία. Υπογράμμισε δε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες που απορρέουν από την μακρόχρονη παρουσία 10.000 Ελλήνων Ομογενών στο Καζακστάν και 80.000 πολιτών του Καζακστάν στην Ελλάδα, η οποία συμβάλλει, ως γέφυρα επικοινωνίας και συνεννόησης, στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα και το Καζακστάν, βασιζόμενοι σε κοινές αρχές και ιδανικά, θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τις διμερείς τους σχέσεις προς μία ολοένα και στενότερη συνεργασία, προς αμοιβαίο όφελος του ελληνικού και του καζαχικού λαού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης