Για επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται με τη μέθοδο του «βλέποντας και κάνοντας». «Εάν σήμερα η κυβερνητική απόφαση είναι για ένα νέο lockdown μέσα στο lockdown, νομίζω ότι, πέρα από την ανησυχία όλων μας για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνεται αυτό που λένε όλο αυτό το διάστημα: ότι η κυβέρνηση κινείται βλέποντας και κάνοντας, τώρα κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και βλέπει τι θα γίνει την επομένη. Άρα μάλλον είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης απέναντι στην πανδημία» είπε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από το δεύτερο πανδημικό κύμα και μετά δεν έχει πάρει θετικό βαθμό στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει προκειμένου να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο οι επίσημοι αριθμοί αποτυπώνουν με ακρίβεια την έκταση της πανδημίας. «Ισχυρίζομαι ότι ο αριθμός των τεστ, των μοριακών τεστ που διεξάγονται, υπολείπεται αυτών που απαιτείται προκειμένου να διαμορφώνεται μια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα, ώστε οι επιστήμονες να παίρνουν αποφάσεις με βάση την πραγματική εικόνα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Θεωρώ επίσης ότι δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης. Όταν αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι στους μεγάλους εργασιακούς χώρους δεν γίνονται μαζικά τεστ. Στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι δεν ισχύει αυτό που μας λέγανε αρχικά ότι δεν κολλάει στα σχολεία. Έχω και ιδίαν πείρα. Όλοι που έχουνε παιδιά πάρα πολλοί έχουνε ακούσει, ότι εάν όχι τα δικά τους τα παιδιά, άλλοι συμμαθητές τους, πολλά τμήματα έχουν κλείσει κατά καιρούς. Ευτυχώς τα παιδιά δεν κολλάνε βαριά, περνάνε ελαφρύτερα. Δεν έχουν βαριά συμπτώματα. Ούτε εκεί γίνονται μαζικά τεστ. Ούτε εκεί πάρθηκαν κάποια ουσιαστικά μέτρα» σημείωσε.

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και το πολυσυζητημένο γεύμα στο σπίτι του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επρόκειτο για μεγάλο ατόπημα, επειδή δεν συναισθάνεται τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. «Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι έχει μολυνθεί από μια πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια. Την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Δεν πρόκειται περί λάθους. Πρόκειται περί αλαζονείας. Και εάν θέλετε, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο στις εικόνες αυτές στην Ικαρία δεν ήταν το γεγονός αυτό καθεαυτό, ότι την ώρα που βάζεις, εξαγγέλλεις μέτρα σκληρά, που απαγορεύεις από τους πολίτες να κυκλοφορούν και να περπατάνε μετά τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή, την ημέρα εκείνη εσύ αποφασίζεις με 30 νοματαίους να κάτσεις να φας ενώ τα εστιατόρια είναι κλειστά και σε βλέπει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ξέρει ότι δεν μπορεί να το ανοίξει το εστιατόριό του γιατί απαγορεύεται. Στο δικό του εστιατόριο κολλάει και στο μπαλκόνι του βουλευτή δεν κολλάει» είπε.

Σε ερώτηση αν οι πορείες διαμαρτυρίας –κυρίως για το νομοσχέδιο που αφορά τα πανεπιστήμια- είναι αποδεκτές σε περίοδο πανδημίας, ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: «οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία. Αλλά δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Δέχομαι το ρίσκο και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία. Διότι εδώ, κοιτάξτε, είναι άλλη συζήτηση με αυτή που αφορούσε μια επετειακή εκδήλωση όπως ήταν αυτή του Πολυτεχνείου. Είναι κάθε χρόνο, δεν την έφερε η κυβέρνηση, κάθε χρόνο είναι και είπαμε κι εμείς πρώτοι, “παιδιά κοιτάξτε, φέτος να κάνουμε λίγο διαφορετικά, να μην κάνουμε διαδήλωση γιατί ενέχει το ρίσκο να υπάρξει διάδοση του ιού”» απάντησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσίπρας έκανε την εκτίμηση ότι έχει αρχίσει η φθορά της κυβέρνησης και προέβλεψε βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας. «Εγώ πιστεύω ότι έχει αρχίσει η φθορά. Και σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι ο πολιτικός χρόνος το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ συμπυκνωμένος. Εντούτοις, αν ο κ. Μητσοτάκης ακούσει αυτές τις εισηγήσεις των συμβούλων του που βλέπουν τις μετρήσεις και είδαν την άνοδο -τώρα βλέπουν την πτώση- και του λένε “πήγαινε τώρα σε εκλογές να νικήσεις τον αντίπαλό σου, πριν αρχίσει η πτώση αυτή να είναι ραγδαία”, αν το κάνει αυτό, πιστεύω ότι θα υποστεί το βράδυ των εκλογών, αν δηλαδή εν μέσω της πανδημίας προσφύγει σε εκλογές ενώ έχει άλλα δυο χρόνια με βάση το Σύνταγμα, θα υποστεί μεγάλο, τεράστιο εκλογικό σοκ. Ούτε οι δημοσκοπήσεις θα τον σώσουν, ούτε οι μετρήσεις ούτε τίποτε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο μέσος Έλληνας πολίτης αγωνιά για το αύριο. Όταν θα ανοίξει η μεγάλη συζήτηση όταν με το καλό θα φύγει η πανδημία και θα ανοίξει η συζήτηση ποιος μπορεί τώρα να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης, ποιος έχει δοκιμαστεί, ποιος έχει σχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, για τη στήριξη των ευάλωτων αλλά και της μεσαίας τάξης που την είχε κάνει σημαία ο κ. Μητσοτάκης και τώρα την έχει ρίξει στον Καιάδα, όταν ανοίξει αυτή η συζήτηση οι εξελίξεις θα έρθουν ούτως ή άλλως από μόνες τους».

Για την χιονοστιβάδα καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εκφράζει «αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους, γυναίκες ως επί το πλείστον αλλά και άνδρες, που βρήκαν τη δύναμη, το κουράγιο να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, είτε αυτή η κακοποίηση είναι σεξουαλική κακοποίηση, είτε κακοποίηση εν ώρα εργασίας.  

Να καταγγείλουν δηλαδή την εκμετάλλευση που έγινε εις βάρος τους από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είτε είχαν την εξουσία, είτε είχαν την εξουσία του φύλου. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια εξέλιξη που παρά το γεγονός ότι πονάει, παρά το γεγονός ότι θα δημιουργήσει και δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα, στο τέλος της ημέρας μπορεί να ωθήσει τα πράγματα προς τα μπρος. Είναι μια αναγκαία κάθαρση, πρέπει να πω.  Διότι την επόμενη φορά οποιοσδήποτε θελήσει να αξιοποιήσει το φύλο ή την εξουσία του απέναντι σε έναν συνεργάτη του ή οποιονδήποτε άνθρωπο, θα το σκεφτεί και δεύτερη και τρίτη φορά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης