Αλεξιάδης: «Στα σκαριά επέκταση των απαλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015, 10:35
Αλεξιάδης: «Στα σκαριά επέκταση των απαλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ»
Επέκταση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ, με εφαρμογή κοινωνικά δικαιότερων κριτηρίων, μελετά η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στόχος είναι να κατατεθεί μια σειρά συστάσεων στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Αλεξιάδης, πέραν των περιουσιακών κριτηρίων, εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματικών-κοινωνικών κριτηρίων, όπου θα συνυπολογίζεται η κατάσταση υγείας του ιδιοκτήτη. «Στόχος είναι ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος και αναλογικός», ανέφερε.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως χρειάζεται να μεταφερθεί ένα τμήμα του ΕΝΦΙΑ στον συμπληρωματικό φόρο επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας. Απώτερος σκοπός, εξήγησε, είναι να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων που φορολογούνται για μεμονωμένα ακίνητα και να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος τα εύπορα στρώματα, με βάση τον όγκο της περιουσίας τους.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην απαλλάξουμε ένα ζευγάρι συνταξιούχων που έχει σπίτι με εμπορική αξία 60.000 ευρώ και να μην πληρώσει ο άνθρωπος που έχει διαμέρισμα 4 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι συμφωνημένος στόχος είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα αξιών που θα βασίζεται στις πραγματικές αξίες της αγοράς.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015, 10:38