Στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει κίνητρα για όσους δηλώσουν αδήλωτα κεφάλαια από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εντός δύο μηνών θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα παρέχει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν χρήματα που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι όσοι δεν εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση και αποφύγουν να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής, θα υποστούν σοβαρότατες φορολογικές και ποινικές κυρώσεις.

«Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του Περιουσιολογίου, στο οποίο πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία να τα δηλώσουν πριν», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.
.
Όπως διευκρίνισε, οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα και από την άλλη να μην είναι χαριστικές ώστε να προσλάβουν τον χαρακτήρα ξεπλύματα ή μιας ευνοϊκής περαίωσης.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, δεν έχει αποφασιστεί εάν τα αδήλωτα κεφάλαια υπαχθούν σε έναν αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης ή αν θα πρέπει να προστεθούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, δεν έχει γίνει σαφές ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να δηλωθούν τα χρήματα αυτά. «Θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.α. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη κι αν δηλωθούν» υπογράμμισε.

Επιπλέον κίνητρα εξετάζεται να δοθούν για τα κεφάλαια που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δεν έχουν δηλωθεί εφόσον επιστρέψουν στο εσωτερικό όπως επίσης και σε περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα αφορούν πολίτες οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις που είναι υπό έλεγχο.

Απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Νικολόπουλου, για το πώς προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση για τις υποθέσεις που έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου και τα «θαλασσοδάνεια», ο κ. Αλεξιάδης είπε πως θα προταχθούν οι υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου στο παρελθόν και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, ΜΜΕ και άλλες κατηγορίες.

«Θέλουμε αυτές οι υποθέσεις να τελειώσουν κατά προτεραιότητα, με δεδομένο πάντα το τεκμήριο αθωότητας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που, ενώ υπάρχουν εντολές ελέγχου, είτε οι έλεγχοι δεν ξεκίνησαν, είτε καρκινοβατούν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις «λίστες» που ερευνά το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι υπάρχει ελεγκτικό πρόβλημα, όμως με την παράταση κατά ένα έτος του χρόνου διερεύνησης «γλυτώσαμε την παραγραφή σε χιλιάδες υποθέσεις».

«Έτσι, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων το επόμενο διάστημα, ενώ προχωρούν οι έλεγχοι και στις υποθέσεις των εμβασμάτων εξωτερικού και θα επιταχυνθούν και στις άλλες λίστες» τόνισε, προαναγγέλλοντας πολύ άμεσα αποτελέσματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης