Κορυφώνονται οι διεργασίες για τις εκλογικές ζυμώσεις συνεργασίας εν όψει της 17ης Ιουνίου, με τη συνένωση της Κεντροδεξιάς από τη μία και τις συμμαχίες στον φιλελεύθερο χώρο από την άλλη, την ώρα που ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός φυλλορροεί μετά τις αποχωρήσεις στελεχών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη έκπληξη ήρθε από τα στρατόπεδα της «ΔΡΑΣΗΣ» και της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ», καθώς ο Στέφανος Μάνος και ο Θάνος Τζήμερος αποφάσισαν κοινή κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσουν στις 13.00 το μεσημέρι της Τρίτης.

Η πρόταση του Στέφανου Μάνου για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων κάτω από μια αξιόπιστη νέα ηγεσία, που θα απαρτίζονταν από τα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ-ΔΡΑΣΗ, έπεσε στο κενό. Τελικά, η συμφωνία δεν άργησε να έρθει.

Ωστόσο, πριν ακόμη γίνει η συνέντευξη Τύπου, υπήρξε απώλεια για το νέο πολιτικό σχηματισμό. Ο Στέλιος Σταυρίδης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΡΑΣΗΣ+ΦΙΣ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στηρίξει ενεργά τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δήλωσή του ο κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι μετά την 6η Μαΐου η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και πως στις επόμενες εκλογές διακυβεύεται η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, «από τους λαϊκιστές που πουλάνε ψεύτικη ελπίδα στο λαό». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, «είναι επιβεβλημένο η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα και να ενισχύσει την εκλογική της δύναμη, διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τους ανεύθυνους δημαγωγούς, που θέλουν να πάνε την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω και να οδηγήσουν τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση».

O κ. Τζήμερος ήταν καλεσμένος στο zougla radio και τον Νίκο Γεωργιάδη και μίλησε για αυτή τη συνεργασία:

«Γι αυτό, οι δυνάμεις της δημιουργίας και της αγοράς, οφείλουμε να στηρίξουμε σθεναρά την Νέα Δημοκρατία. Στην τόσο κρίσιμη για την χώρα εκλογική μάχη, δεν περισσεύει καμία ψήφος, αν θέλουμε να κτίσουμε από κοινού, μία ισχυρή, σύγχρονη και υπερήφανη Ελλάδα, μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ», προσθέτει και καταλήγει: «Για τους πιο πάνω λόγους, δηλώνω ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι υποψήφιος ούτε με την ΔΡΑΣΗ, ούτε με κανένα άλλο κόμμα. Θα στηρίξω όμως ενεργά την Νέα Δημοκρατία».

Όπως όλα δείχνουν, θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της εκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία θα συνοδεύεται από πλαίσιο αρχών υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Εκτός απροόπτου, η κα Μπακογιάννη θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο κ. Μαρκογιαννάκης στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, ο κ. Λ. Αυγενάκης στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Ηρακλείου και ο κ. Γ. Κοντογιάννης στην πρώτη θέση στην Ηλεία.

Το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας συνεδριάζει στις 15.00.

Την ίδια στιγμή, οι διεργασίες για τη συνένωση της Κεντροδεξιάς προκαλούν σεισμικές δονήσεις στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος επιμένει σε αυτόνομη κάθοδο στις νέες κάλπες, αλλά τουλάχιστον τρεις από τους πρώην βουλευτές του κατευθύνονται ήδη προς τη Λεωφόρο Συγγρού.

Όπως φαίνεται, στο κατώφλι της ΝΔ βρίσκονται οι κ.κ. Αθ. Πλεύρης, Κυρ. Βελόπουλος και Κώστας Κιλτίδης, οι οποίοι διαφώνησαν με την αυτόνομη κάθοδο του ΛΑΟΣ στις εκλογές. «Έχουν αρχίσει οι ανεπίσημες συζητήσεις με τη ΝΔ και περιμένω να εκδηλωθεί πρόταση» δήλωσε ο Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος αποχώρησε από το ΛΑΟΣ, διαφωνώντας με την άρνηση Καρατζαφέρη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά για επανένωση της Κεντροδεξιάς. Σε ερώτηση για το αν επιθυμεί να είναι σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι δεν θέτει προϋποθέσεις.

Εκτός ΛΑΟΣ οδεύει και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αποδοκιμασίες που δέχθηκαν πρώην βουλευτές του κόμματος το Σάββατο. «Μετά από αυτά που έγιναν, δεν κάθομαι άλλο εκεί. Με τρομοκρατία δεν μπορώ να συναινέσω. Δεν μπορεί να προπηλακίζονται οι πρώην βουλευτές» είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του προέδρου του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρη, απέναντί του, την ώρα που βιώνει -όπως είπε- ένα προσωπικό πρόβλημα με τον πατέρα του. «Όλοι μου τηλεφώνησαν για να μάθουν για την κατάσταση της υγείας του πατέρα μου και να μου συμπαρασταθούν. Όλοι, εκτός από τον Γιώργο Καρατζαφέρη» δήλωσε. Για το μέλλον του στην πολιτική είπε ότι δεν έχει μιλήσει με κανέναν, αλλά πληροφορίες τον φέρουν να βρίσκεται πολύ κοντά με τη ΝΔ, αλλά όχι στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου εκλεγόταν μέχρι πρόσφατα.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο ένταξής του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν αποκλείει και ο Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ΝΔ αποτελεί «σπίτι του».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης